"Възраждане" са внесли в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, БЕХ, Министерството на вътрешните работи и Министерство на енергетиката сигнал за сделка между "Булгаргаз" и турската държавна газова компания "Боташ". Това обяви депутатът Йордан Тодоров на брифинг в парламента, като малко по-късно с подобна заявка излязоха и от БСП, които се заканиха да пратят доклада не само в българската прокуратура, но и в европейската, и в Комисия за противодействие на корупцията.

Представители и на двете парламентарни групи заподозряха опити докладът да бъде прикрит от журналистите и хората. И според "Възраждане", и според БСП сделката е скандална и е ощетила българската държава.

"Днес, ние от "Възраждане" внесохме в прокуратурата, ДАНС, сигнал, във връзка с меко казано скандалната сделка между "Булгаргаз" и турската държавна газова компания "Боташ". Ще им предоставим доклада във вида, в който беше приет от сформираната временна комисия, която, знаете, имаше за цел да установи всички факти и обстоятелства по сключването на тази сделка", заяви Тодоров в НС.

Той допълни, че временната комисия е работила много добре и е изготвила много добър и обективен доклад, според който се установяват притеснителни неща от дейността на "Булгаргаз" през последните две години - не само по отношение на сделката с "Боташ", но и по отношение на дейността на дружеството по принцип.

"За съжаление, виждаме, че няма воля от страна на председателя на временната комисия да го подпише и внесе и той да бъде разгледан и приет в пленарна зала. Виждаме, че се правят опити този доклад да бъде скрит от вас, журналистите, и от хората, които в крайна сметка плащат милиардите, които дължим на турската страна по тази сделка. От "Възраждане" не сме изненадани, защото служебният министър на енергетиката е и един от тези, които са подписали това споразумение", коментира още депутатът.

Стана ясно, че правителството на сглобката, повече от 8 месеца също не е направило абсолютно нищо за разследване на тази сделка, добави Тодоров.

"Вчера председателят на временната комисия се оправда от трибуната на НС, че не внася доклада за гласуване в пленарна зала, защото има становище, изпратено от адвокатската кантора на БЕХ, в което се казва, че ако този доклад види бял свят, дружеството може да бъде глобено от ЕК, която също разследва тази сделка. Знаете, че там глобите са огромни, стигат до 10% от годишния оборот. Ето днес ние от "Възраждане" правим този доклад публично достояние и с това председателя на временната комисия няма какво повече да крие", допълни още Йорданов.

От "Възраждане" заявиха още, че ако докладът не бъде внесен за разглеждане в Пленарна зала и той не бъде приет до 25 април, ще изпратят още един сигнал с доклада и цялата документация в ЕК, а освен това ще подадат сигнал и в Асоциацията на енергийните регулатори на страните членки на ЕС.

"Освен това знаете, че ще имаме представители в Европейския парламент, даваме ви дума, че няма да оставим нито за миг тази сделка без внимание пред европейските институции. Щом нашите държавни органи замитат сделката под килима, не ни остава друго, освен да разчитаме на европейските институции да бъде въздадено право. Така че наистина е по-добре просто да внесат доклада в зала", заявиха още от "Възраждане".

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора "Боташ", не до го допускат в дневния ред на зала и гласуване на доклада, коментира по-късно на брифинг и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ докладът е готов и подписан с тежки констатации за корупция и щета на българската държава и общество.

Нинова съобщи, че утре в зала номер едно на парламента, членовете на временната комисия за "Боташ" от "БСП за България" ще представят целия доклад и ще го изпратят на европейската и българската прокуратура и Комисия за противодействие на корупцията.

Няма да оставим този случай да бъде "заметен", посочи Нинова, цитирана от БТА.

По думите ѝ това е една от малкото комисии, която е свършила реална работа и е показала корупция. Тези, които са го подписали, да си понесат наказателната отговорност, добави още тя.

От "Продължаваме промяната-Демократична България" съобщиха по-рано, че са внесли предложение за извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледан докладът.