Комисията за въпросите с енергийната криза е възможно да предложи прегласуване на мораториума върху цените на тока, водата и парното. Това съобщи на брифинг в МС Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера Кирил Петков.

"Това, което се случи днес в зала - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ, трябва да уточним, че бе повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, отправено в НС", посочи Бориславова и добави:

"Комисията ще има задача да преразгледа и изготви доклад затова дали решението не се налага да бъде прегласувано. Неясен до момента е текстът. От новата коалиция заставаме зад идеята, че по подобен начин - некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото".

По думите ѝ Комисията също така обмисля ограничаване на правомощията на КЕВР за актуализирането на цените на тока или законодателни промени в Закона за енергетиката, "така че да има по-добър контрол и прозрачност в интерес на обществото, запазвайки независимостта на контролния орган".

По време на срещата на премиера Кирил Петков с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград са били обсъдени отчети за това какви мерки са били предприети след наводненията и са обсъдени какви ще са спешните мерки, посочи още началникът на кабинета.

Снимка: БТА

До думите ѝ ще бъдат въведи нови методи на действие в спешен порядък - първоначално ще бъдат представени доклади за необходимите ремонтни дейности, които трябва да бъдат извършени след наводненията, така че до края на седмицата да бъде изчислена стойността на щетите и да бъдат изплатени незабавно средствата.

 Тя съобщи още, че като приоритет е определено проучването на възможността за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата през последните две години и въпреки ремонтите се е стигнало до настоящите инциденти, така че да бъде потърсена отговорност, гаранция и други правно-технически механизми за допълнителни средства, които да подкрепят разрушените места.