Искания за прозрачност при разследването на убийството на 24- годишния Димитър Малинов и за справедлив процес отново издигваха в центъра на село Цалапица жители на селото. Те настояват за изселване на извършителите на зловещото убийство.

Вчера задържаха 19-годишните близнаци от Цалапица Валентин и Борислав Динкови, обвинени от прокуратурата, че са помогнали за укриването на тялото на 24-годишния Димитър Малинов. В момента те са задържани за 72 часа, а утре прокуратаурат ще внесе в съда искане за постоянен арест.

Хората не са съгласни с това, че двамата са обвинени само в укривателство, като повечето протестиращи считат, че те са съучастници в убийството на 24- годишния Димитър Малинов.

"Моето виждане е, че близнаците са съучастници в това престъпление. Не може ти да го караш в колата и да си просто, не знам, понеже сме в ЕС и няма смъртна присъда, доживотна присъда без право на замяна", коментира и Недялко Малинов, баща на убития Митко.

"Не може да живеем с такива хора, притесняваме се за децата си", сподели и Георги Аврионов и Анелия Попова на протеста в Цалапица.  В парка се събраха повече от 200 души, сред които майки с колички, пенсионери, много младежи. Протестиращите разпънаха огромен плакат с надпис "Доживотна присъда без право на замяна!", предаде "Марица".

Всички са потресени от случилото се. "Искаме справедливост и да знаем докъде е стигнало разследването", каза Анелия Попова от селото.

Все още местните не знаят каква е причината за убийството на Димитър Малинов. Пред екип на "Марица" някои от жителите споделиха, че причината е била изтеглен кредит от Рангел Бизюрев, като поръчител му е станал Димитър. Според хора от Цапалица Рангел е карал Димитър да изплаща вноските и когато той е спрял, напрежението между тях ескалирало.

Протестиращите жители на Цалапица тръгнаха на шествие, водено от деца с плакати. То пое на поход към магистралата, където за кратко блокираха надлеза.

"Всички сме тук за нашите деца", обявиха организаторите на протеста. Всички застанаха на колене за минута мълчание и отдадоха почит на Митко.

Засилено е полицейското присъствие, като има разположени екипи във всички подстъпи към Цалапица, след като на вчерашния протест се стигна до напрежение в селото.

Протестиращи се очаква утре да бъдат пред сградата на Районния съд в Пловдив, където ще се гледа мярката на близнаците Валентин и Борислав.

"За нас няма един убиец и двама съучастници, а трима убийци. Искаме доживотни присъди", каза вуйчото Пейчо Малинов, както и други роднини.

Според бащата на задържаните близнаци обаче, хората не знаят цялата истина. "Хората се надъхват, нормално, но не знаят истината и затова са на този хал. Ако аз бях на тяхно място, щях така да реагирам. А каква е истината - питайте прокуратурата. Нямам право да изнасям данни, докато тече разследването", коментира Петър Динков, баща на арестуваните близнаци пред bTV.

Днешният протест е трети в Цалапица след убийството на 24-годишния Димитър Малинов.

Все още няма информация да е открит издирвания с европейска заповед за задържане Рангел Бизюрев, обвинен за извършването на жестокото престъпление.