"Партиите на протеста ще направят сериозни опити да формират правителство, тъй като ако и този път не се излъчи кабинет, на следващите избори те ще имат сериозен отлив на вот". Това прогнозира социологът Васил Тончев от агенция "Сова Харис" в извъредното издание на "Директно в новините" с водещ Стефан Кунчев.

Според него има две важни червени линии, които ако се спазят, може да се състави правителство - едната е оставката на главния прокурор, по която не всички партии са се произнесли с твърда позиция, а другата - поведението спрямо предстоящите президентски избори.

БСП и ДПС са шанс да подкрепят бъдещо правителство, съставено от партиите на протеста, обясни още Васил Тончев.

"Не е за пренебрегване изказването на Слави Трифонов в интервюто му за "Монд", че "Има такъв народ" би се присъединила към семейството на либералите в Европейския парламент, в което членуват ДПС", смята той.

От спряганите за нов премиер имена Васил Тончев смята, че ще бъдат добре приети и ефективни, ако се направи експертно правителство.

"Можем само да гадаем, дали служебният кабинет ще бъде донор на министри за бъдещото правителство. Такава връзка не беше направена по време на предизборната кампания на тези партии, които симпатизират на служебното правителство, от което те изгубиха", посочи социологът.

Относно публикуваните до момента данни от екзитполовете на различни агенции, Васил Тончев припомни, че един от въпросите преди изборите е бил 6 или 7 партии ще влязат в бъдещия парламент. Другият голям въпрос, който остава, е кой ще бъде победител - коалицията "ГЕРБ-СДС" или "Има такъв народ".

Относно дадената тази вечер заявка от страна на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", че ще подкрепят правителство на "Има такъв народ" и потенциалното отиване на "ГЕРБ-СДС" в опозиция, Васил Тончев го определи като нормално.

"При положение, че ГЕРБ има пълни три мандата. Важно е да знаеш, докато си в управлението, че някой ден ще отидеш в опозиция и ще отговаряш за това, което си правил в управлението".

А за действията по "изчегъртване" от последните седмици, според Тончев това не е повлияло директно върху вота на хората.

Ниската избирателна активност в ромските квартали социологът обяснява с това, че през последните години не е имало представител на тази общност, който да е ходил да гласува, без да получи нещо в замяна.