Показахме, че можем да печелим избори. Сега предстои по-трудното - да докажем, че можем и да управляваме. Това заяви новоизбраният кмет на София Васил Терзиев на брифинг с представители на ПП-ДБ за изхода на местните избори и победата в столицата.

Той изрази своите благодарности към всички, които са му гласували доверие.

"Благодаря ви от все сърце, оценяваме го, всеки един от вас е причината ние да сме оптимисти, че предстои по-добро бъдеще за София. Благодаря и на партиите, които ме подкрепиха, на всички хора, работили в СИК, които се погрижиха този вот да бъде опазен. Много съм благодарен на хората от Щаба, които оставиха своето сърце и душа, за да се случи тази кампания. Благодаря и на близките ми", подчерта Терзиев и продължи:

"Казахме, че ще се борим за кметското място - постигнахме го, казахме, че ще се борим за районно представителство - постигнахме го - имаме 19 районни кметове, постигнахме и представителството в СОС. Сега предстои по-трудното нещо - да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме достойно и прозрачно. Обещаваме, че ще работим изключително отговорно и мотивирано, за да видите, че високите очаквания ще намерят основа за положителна промяна".

Новият столичен кмет посочи, че София ще дава възможност на хората да реализират големите си мечти и ще се ръководят от няколко принципа - публичният интерес да бъде над всичко, гражданите и бизнесът да бъдат въвлечени в решенията и активната комуникация да е не само до изборите, а и след тях

Не вярваме в малките хора, а в хората с големи мечти - София да им дава възможност да се реализират.

Снимка: БТА

"За да се знае от всеки един гражданин какво се случва и за да можем да възстановим доверието. Ще водим много активна борба с корупцията и злоупотребите. Ще бъда кмет на всички софиянци - тези, които ме подкрепиха, но и на тези, които не ме подкрепиха и или не гласуваха", коментира още Терзиев.

Той обяви и че ще се бори Борис Бонев да стане председател на Столичния общински съвет.

Снимка: БТА

От своя страна Борис Бонев нарече победата на ПП-ДБ "истинско земетресение".

"Столицата в нашата държава ще се управлява по нов честен начин. Това не е просто победа, а е разгромна победа над досегашния модел", категоричен беше представителят на "Спаси София".

"Искаме да бъдем отборът, който ще управлява този град и ще работи за всички. София ще бъде град, в който всички нейни жители ще се чувстват подкрепени. Това е 14-годишна битка, на която посветих живота си - София да е едно по-добро място", добави Бонев.

Той благодари на Терзиев, че се е съгласил и е поел тази голяма отговорност да застане начело на столицата и да покаже, че София ще се нареди гордо до своите европейски конкуренти.

Снимка: БТА

"Ще работим за това София да не я е срам да се погледне отново в огледалото. Нямам търпение да започнем тази реална работа. През следващите 4 години ще видите пълен синхрон между кмет, общински съветници и районни кметове", подчерта Борис Бонев.

Кирил Петков акцентира, че освен кмет на столицата, ПП-ДБ е спечелила и 19 районни кметове. А във Варна, Благоевград и Пазарджик гражданите са повярвали, че могат да си върнат градовете и бъдещето им може да е различно.

"Промяната е бавна, но от днес е необратим процес. Няма кмет, който да разчита от днес нататък на феодална зависимост. Няма кътче в България, което оттук нататък да бъде гарантирано. Благодаря на целия отбор. Искрата, която запалихме преди 3 години, пламна", каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Снимка: БТА

"Искрено благодаря на нашите кандидати, защото не беше лесно в тази феодална мрежа да се прояви смелост. Трябва да работим много, защото избирателната активност беше ниска, което показва, че има недоверие в институциите", каза и Атанас Атанасов.

Снимка: БТА

Попитан за коментара на Бойко Борисов относно бъдещето на сглобката, съпредседателят на ДБ Христо Иванов отговори така:

"Ние взимаме решенията си с общия разум на коалицията ПП-ДБ и това, че в България в момента има управление и че все пак не се намираме в продължението на парламентарната криза, която до преди няколко месеца сериозно бележеше развитието на страната ни, е въпрос на разум и отговорност на цялата ни коалиция. Тук въпросът е - има ли разум насреща, защото всички може да употребяваме прилагателни, всички можем да използваме обвинения. Въпросът е дали избираме този режим? Или избираме да продължим да носим тази отговорност пред страната. Резултатите във всичките им измерения показват, че тази отговорност носи негативи и цена се плаща, видимо се плаща и колегите от ГЕРБ също плащат. Режимът на говорене на г-н Борисов ясно го показва това нещо. Въпросът е каква е алтернативата - да хвърлим страната в продължение на парламентарната криза - до кога и за какво? Ще видим какво решение ще вземе ГЕРБ".

Снимка: БТА

До момента според данните в ЦИК при 99,78% обработени резултати Васил Терзиев води пред Ваня Григорова със съответно 48.17% на 46.92%.