Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в СОС с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране, съобщи БНТ.

"Нееднократно кметът Терзиев предупреди, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

Като решение на възникналата ситуация Васил Терзиев предлага с доклад до Столичен общински съвет необходимите средства да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лв.", посочват от Столична община.

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни програми "Околна среда" и "Региони в растеж".

"За да се осигури необходимото финансиране е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии", посочват от общината.

Средствата са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта.

Първият е за изграждане на канализация в кварталите "Кръстова вада - изток", "Драгалевци", "Суходол", "Овча купел", "Обеля", кв. "Бенковски", "Градоман", "Михайлово", "Вердикал" и с. Иваняне", гр. Нови Искър.

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул."Граф Игнатиев", ул."Солунска", ул."Цар Шишман", ул."Московска", ул."Г.С.Раковски", ул. "Оборище", участък от бул. "Цар Освободител", ул. "19-ти февруари", ул. "15-ти ноември", площадите "Гарибалди", "П. Р. Славейков", "Патриарх Евтимий" и около храм-паметника св. Ал.Невски, както и градските градини "Кристал", "Св.Кл.Охридски", "Св.Седмочисленици" и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период.