Само три политически сили в Столичния общински съвет се отзоваха на поканата на столичния кмет Васил Терзиев за политически совалки в съботния ден в търсене на начин за отпушване на работата на СОС. ГЕРБ отказаха поканата, не се отзоваха и от ИТН и ВМРО, а с Терзиев се видяха само от БСП, "Възраждане" и "Синя София". Заради бойкота на две от формациите кметът планира втори кръг срещи с партиите в СОС, които не уважиха поканата. Тя ще се състои другата седмица, веднага след втория опит за избор на председател.

Вторият опит за избор на председател на Столичния общински съвет остава под въпрос. Кметът на София Васил Терзиев покани на разговори всички формации в градския парламент, но само три се отзоваха - БСП, "Възраждане" и "Синя София".

От явилите се на срещата партии признаха, че са открили пресечни точки с ПП-ДБ, но повториха, че се непоколебими - няма да дадат подкрепата си за Борис Бонев начело на СОС. Той самият участваше в разговорите, но всички публично отрекоха на тях да е ставало дума за неговата кандидатура.

Васил Терзиев обобщи, че открива повече пресечни точки, отколкото разделителни линии. "За нас е важно да търсим това, което ни събира - общите неща, общите политики за бюджета и едва след като се съгласим за тях, да намерим и структурно решение за председател на съвет, комисии", коментира столичният кмет.

"Ще търсим разговор с всички и в това няма нищо ново. И с г-н (Карлос) Контрера, и с най голямата партия от опозицията в лицето на ГЕРБ. За нас е важно постоянно да търсим общите неща, общите политики, които да заложим в бюджета и едва след това да намерим структурно решение за председателя на СОС и комисиите", каза Терзиев.

"Коалиция с ГЕРБ няма да правим и съвместно управление С ГЕРБ няма да правим. Същевременно и с това съм изпълнил моите лични обещания - когато има добри идеи, ще бъдат подкрепени, независимо от кой са предложени", заяви Борис Бонев.

Заедно с тях на срещите беше и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. "Така ще бъде и следващата седмица, когато след заседанието на СОС ще започнем нови срещи с всички партии. Надяваме се тогава ГЕРБ да дойдат. Говорим за софиянци, от нас се очаква лидерство, не партийни сръдни", каза Ивайло Мирчев.

Първи на "Московска 33" беше поканен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, но нито той, нито представители на партията дойдоха на разговор с кмета Васил Терзиев.

"ГЕРБ няма да отиде на среща, защото имаме информация, че Васил Терзиев е водил разговори с Корнелия Нинова преди да ни изпрати официална покана", каза общинският съветник и бивш шеф на СОС Георги Георгиев по бТВ.

Самата Корнелия Нинова не отиде при Терзиев, тъй като беше в Шумен на среща с новоизбраните кметове и общински съветници на БСП от страната. Представиха й зам.-председателите на партията Ирена Анастасова и Георги Свиленски. Още в началото на срещата Свиленски е повторил решението и на Изпълнителното бюро и на градския съвет, че БСП ще издигне свой кандидат и няма да подкрепи Борис Бонев за председател.

"Диана Тонева е нашата кандидатура за председател на общинския съвет. Надявам се, ако искат да заработи по бързо СОС - това е част от отключването на проблема - в понеделник да изберат Диана за председател и във вторник общинският съвет започва да работи", предложи изход от тупика Свиленски.

На своята кандидатура държат и от "Възраждане".

"Ясно заявихме, че от нас няма да има подкрепа за СОС. Това е тяхна отговорност - да намерят формулата. Ние имаме наша канидатура, която е Красимир Гълъбов", каза общинският съветник Деян Николов.

Последни при Терзиев влязоха от "Синя София", които потвърдиха, че ще бъдат дясна опозиция.

"Вече едно такова гласуване е направено и вероятно трябва да се търси решение в друга посока", коментира Вили Лилков, цитиран от БНТ, който дойде заедно с лидера на КОД Петър Москов.

Нито една от политическите сили днес не изрази опасения, че е възможно да се стигне до нови избори за общински съветници.