Бизнесменът Васил Божков, който е с 19 повдигнати обвинения от прокуратурата и все още е в Дубай, ще е водач на две изборни листи на предсрочните парламентарни избори на 11 юри. Това обяви председателят на неговата партия "Българско лято" - Борил Соколов, след като подаде документи в ЦИК за участие във вота. Той не уточни кои точно ще са листите.

На изборите на 4 април Божков оглави една листа - той се кандидатира в ключовия 25-и МИР в София срещу лидера на ГЕРБ и тогава все още премиер Бойко Борисов и председателя на БСП Корнелия Нинова. 

"Българско лято" не участва пряко в изборите на 4 април, тъй като не бе регистрирана навреме, но използва регистрацията на "Българско национално обединение" (БНО). Тогава то получи 2.95% (94 515 гласа).

"Този път целта ни е да преминем 4-процентната бариера за влизане в парламента", заяви днес Соколов.

Той изрази надежда, че Божков ще се върне в страната, след като и самият той обяви в интервю преди няколко дни: "Аз ще се върна в България. Може да е по време на изборите. Или след изборите. Защо да не се върна?".

Соколов обяви отказ от коалиция след изборите на "Българско лято". 

Борил Соколов

Снимка: Булфото

"Дошъл е момента всички да искат справедливост за всяко едно естество, така че ние вярваме, че влизаме на тези парламентарни избори. Със сигурност ще чакаме повече гласове от чужбина. Ние дори до днес отваряме нашите листи за хора от чужбина. Т.е., имаме кампания, с която приканваме хора от чужбина да се включват в листи. Все пак знаете, България е там, където има българи. Не трябва да ги използваме само като гласоподаватели - това са хора с опит, хора видели как се случват нещата на Запад и ние сме готови да отворим листите си за тях. Точно защото сме категорични, че ще влезем, не сме готови на коалиция. Готови сме с някаква работа съвместна, но само ако другата партия се съгласява с нашите точки", каза той.

Междувременно и самият Васил Божков обяви на страницата си във Фейсбук, че партията му набира кандидати за депутати от чужбина за 46-ото Народно събрание.

"Ние вярваме, че България е там, където има дори един българин. В дискусията за бъдещето на страната ни трябва да могат се включат всички българи, независимо къде живеят. България е навсякъде. Станете първите кандидат-депутати от чужбина", призова той.

За целта желаещите трябва да попълнят формуляр с данни и да изпратят автобиография.

Днес необходимите подписи за регистрация внесоха още ДПС, "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, а по-късно това ще направят и от "Възраждане" на Костадин Костадинов.