София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация при управление на отпадъците, а тази загуба със сигурност ще ощети и националния бюджет. Това заяви Ваня Григорова пред представители на бизнеса.

Ваня Григорова и председателят на БСП - София Иван Таков се срещнаха с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

"RDF-инсталацията е един от най-големите и тежки провали на Столична община - това трябва да е категорично ясно.", подчерта Иван Таков.

Той обясни, че всяка година общината харчи между 10 и 20 млн. лева, за да "разхожда" RDF-а из страната и да продължава незаконно да "уплътнява" сметищата с него. Част от произведения RDF отпадъците се превозват на 400-500 км разстояние, за да бъдат изгорени.

"Този "туризъм" с боклук трябва да бъде преустановен", заяви Ваня Григорова. Тя е категорична, че трябва да бъде сменена и предвидената локация на тази инсталация.

Григорова посочи като ключово прилагането на истинско разделно сметосъбиране, което ще намали тежестта върху домакинствата след неизбежната промяна при преизчислението на такса смет, произтичаща от законовите промени през 2018 г.

Тя каза, че решението е да се даде възможност за разделно събиране на отпадъците, защото голяма част от тях са ресурс, а да се плаща само за онази част, която не може да се рециклира.

"Топлофикация" и централното отопление са от ключово значение за София - като ефективна мярка срещу енергийната бедност, тъй като според всички анализи е най-екологичният и енергоспестяващ начин за отопление", коментира Ваня Григорова.

АИКБ посочиха "Топлофикация - София" като най-големия и най-скъп проблем на общината - с дълг от 2 млрд. лв. Всяка година субсидията, която се осигурява за дружеството, е от порядъка на 500 млн. лв. и представлява над 50% от общата сума, отпускана на всички топлофикации в страната, посочи председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Ваня Григорова и Иван Таков коментираха и други теми в отговор на зададените въпроси - свързани с откриването на детски градини и ясли и план за преодоляване на проблема с липсата им в рамките на 2-3 години, модернизиране на училищата със STEM кабинети и насърчаване на техническото образование. Те потвърдиха, че не планират увеличение на местните данъци.

"Един от големите проблеми на Столична община е липсата на проектна готовност", обобщи Григорова.