Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна в Министерството на външните работи (МВнР) със специалния пратеник и координатор на Центъра за глобално взаимодействие на Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин, съобщиха от министерството на сайта си.

Във фокуса на дискусията бяха нарастващите предизвикателства, пред които са изправени демократичните общества, вследствие на зловредното чуждестранно влияние и враждебните дезинформационни кампании, целящи да подкопаят устоите на демократичния свят и основания на правила международен ред, посочват от ведомството.

По време на срещата бе подчертана съществената роля и значение на засиленото сътрудничество и ангажираността на широк кръг от заинтересовани институции и лица - правителство, гражданско общество, медии, експерти - в борбата с дезинформацията и заплахите в информационното пространство. Също така бе потвърдена и необходимостта от колективни действия, съсредоточени върху изграждането на устойчивост и укрепването на способностите за противодействие на хибридните заплахи.

В рамките на срещата бяха обсъдени още актуални въпроси от двустранния дневен ред на българо-американските отношения, с акцент върху засиленото сътрудничество в областта на енергийната сигурност и диверсификацията, както и активното партньорството в сферата на сигурността и отбраната. Присъединяването на България към Програмата на САЩ за безвизови пътувания, подписването на двустранна Спогодба за социална сигурност и членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие бяха откроени като високо приоритетни за българската страна.

През май от Държавния департамент съобщиха, че координаторът на Центъра за глобално взаимодействие на Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин ще посети Братислава (Словакия), София (България) и Брюксел (Белгия) в периода 28 май - 3 юни, припомня БТА.