"Не вярвам напълно в тезата за отравянето на Емилиян Гебрев, понеже уж ядеш екочисти салати, а после те ти предизвикват някакви организмени разтройства - не ми звучи като отравяне", коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият шеф на ЦСБОП (1991-1992 г.) Тихомир Стойчев.

Според него всеки, който търгува с подобни неща - дали са психотропни вещества, дали са оръжия - стъпва по тънък лед и непрекъснато е изложен на рискове и опасности.

"Там се пресичат много интереси", добави той и коментира, че е много чудно, че за станало през 2015 г. се разнищва чак сега.

"Много е чудно защо от 2015 г. досега не знаем какво се е случило, имам чувството, че България ще обслужи интереси на версии, издигнати във Великобритания", каза още Стойчев.

Токсикологът проф. Никола Александров пък коментира фосфороорганични съединения, като заяви, че за да се припадне от подобен пестицид, е необходимо количество под 1 грам.

Той е силно токсичен и се ползва за борба срещу вредители по земеделските култури като от години не се продава на пазара.

"Тези фосфороорганични пестициди и бойни отровни вещества спадат към групата на нервнопаралитичните отрови", обясни токсикологът.

Александров открои, че разликата между пестицидите и бойните отровни вещества е степента на токсичност.

В "Тази сутрин" бившият министър на отбраната Бойко Ноев заяви пък, че според него българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 година.

Вътрешният министър обяви, че разследването продължава. A Гебрев и днес отказа да коментира темата. Случаят ще бъде обсъден утре в Комисията за контрол над службите - на закрито заседание.