Имаме желание да се явим самостоятелно на евроизборите, но ако бъдем поканени за разговори ще се отзовем, защото не сме високомерни.  За съжаление от няколко седмици разговорите за обща листа за евроизборите на "Обединени патриоти" станаха безрезултатни. Валери Симеонов ще е предложението за водач на евентуална обща коалиционна листа за евроизборите. Това съобщи заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев на пресконференция на партията, цитиран от "Фокус".

Стана ясно, че Симеонов е номиниран за водач на листата от големите областни структури на партията.

"Няколко седмици всъщност текат в НФСБ номинации за Валери Симеонов за водач на листа за европейски парламент. Тези номинации дойдоха след като в продължение на няколко месеца се опитахме да изчерпим разговорите и резултата от разговорите в рамките на коалиция "Обединени патриоти". Водени бяха преговори с различен интензитет и с различна резултатност. Преговорите основно в последните месеци бяха в двустранен формат - НФСБ и ВМРО", заяви Ячев. "За съжаление от няколко седмици тези разговори станаха безрезултатни. Нашите структури с тревога наблюдаваха останалите партии, които сочат желание за самостоятелно явяване", допълни още депутатът.

Според него, ако Красимир Каракачанов иска да има общо явяване на "Обединени патриоти" на евроизборите, първо трябва да има разговори. "Разговори в коалицията не е имало повече от месец. Не мога да кажа какво е добре. Ако има покана и организация за някакъв разговор с колегите, ние ще се отзовем, не сме високомерни", изтъкна Ячев.

Той обясни, че преговорите са пресъхнали преди един месец и НФСБ са решили да следват собствената си политическа програма. "Повече от нормално е една партия да се грижи за собствените си политически интереси. Не можем да позволим НФСБ безкрайно да чака и да  протака, да гледаме как другите правят номинации, а ние да нямаме никакво подготовка", заяви Борис Ячев и добави, че номинацията на Валери Симеонов за водач на листа за европейските избори е част от техническата подготовка на НФСБ за изборите.

Независимо дали ще се явим заедно или поотделно на евроизборите, всяка партия от малката коалиция трябва да си изпълнява ангажиментите към колегите от ГЕРБ, подчерта Ячев. Попитан дали евентуално самостоятелно явяване на партиите от малката коалиция ще окаже влияние върху управлението, Ячев отговори: "Всяка една от партиите от "Обединени патриоти" е сложила подписа поотделно. Нямаме общо споразумение с ГЕРБ и всяка една от партиите има своите ангажименти в рамките на тази коалиция.

Независимо дали ще се явим заедно или поотделно, всяка партия от малката коалиция трябва да си изпълнява ангажиментите към колегите от ГЕРБ", каза още Ячев.

Според него трябва да се обърне внимание не само на дисциплината в парламента. Според него трябва да има малко повече динамика в реализирането на приоритетите.