Еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис заяви в ексклузивно интервю за БНР, че обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Той каза това във връзка с появили се публикации, че мониторингът над България ще продължи:

"Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново".

По-рано днес от БСП поискаха оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов заради вчерашния доклад.

"Нека бъдем ясни - това, което публикувахме вчера, е докладът по Европейския семестър, както и специфичните препоръки за всяка една от страните-членки. В основата си Европейският семестър е нашият основен механизъм, който координира икономическите и фискални политики на държавите. Положителната новина всъщност беше, че България е единствената страна-членка, която не нарушава критериите за бюджетен дефицит за тази година. Знаем, че всички държави страдат от сурова рецесия, която доведе до сериозно увеличение на този дефицит. Така че този Европейски семестър не е свързан с механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019-а година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново", заявява Домбровски. 

В отговор на въпрос "Все пак нека уточним - по отношение на корупцията има ли нови моменти? Вие самият споменахте България във връзка с прането на пари...", Домбровски отговаря: 

"Нека бъдем ясни - пак казвам, миналогодишният доклад казва, че всички изисквания са изпълнени. Това означава, че Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка и не обхваща България в рамките на този механизъм. Колкото до Европейския семестър, както правилно споменахте прането на пари, Европейската комисия изготви препоръки за 11 страни-членки. България е една от тях. През изминалите години имахме серии от скандали с прането на пари в ЕС, скоро публикувахме и план за действие в тази насока. И, да, този проблем ще продължим да наблюдаваме в контекста на европейския семестър".

Запитан "Все пак не отговорихте на въпроса - части от доклада по механизма за сътрудничество и проверка използвани ли са в доклада по Европейския семестър и особено по въпроса за прането на пари?", Домбровски уточнява:

"Пак казвам, Европейският семестър е нещо различно и се занимава предимно с икономически, социални и фискални въпроси. Елементът с прането на пари се появи в Европейския семестър, наистина, през последните години след скандалите в Европа. Отнася се за 11 страни и става дума за нещо с различна насоченост. Комисията работи по въпросите на върховенството на закона, например. В този контекст тя изготвя нов, хоризонтален механизъм за върховенството на закона, по който ще наблюдава всички страни-членки. В този смисъл да, наблюдението в тази насока в ЕС продължава, но новият механизъм няма да е свързан с механизма за сътрудничество и проверка. Пак повтарям - заключенията на Комисията по механизма за сътрудничество и проверка не са променени - България е изпълнила всички изисквания".

Относно кандидатурата на България за еврозоната 

"По отношение подготовката на България за присъединяване към механизма ERM2, работата продължава, както и капитализацията на банката, така че очакваме да чуем развитието от българските власти. И когато тя приключи, тъй като другите ангажименти вече са изпълнени от България, можем да се придвижим напред с решението за присъединяване на България към чакалнята. Така че, ако рекапитализацията бъде извършена успешно, въпросът може да се разгледа през юли на заседание на еврогрупата".