Сделка за закупуване на нови 8 изтребителя F-16 със САЩ на този етап няма, скоро няма да има и в този мандат те няма да бъдат придобити. Това заяви пред Нова телевизията депутатът от ВМРО Искрен Веселинов по повод посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ, където той е от вчера за затвърждаване на двустранно сътрудничество в областта на отбраната.

"Ние ще купим 16 самолета - защото такъв е стандартът. Тепърва ще има условия за сделката, като страната вече ще има право на разсрочено плащане за следващата сделка, както и право на допълнителни отстъпки в цената", обясни Веселинов.

Преди седмица стана ясно, че страната ни е изпратила писмо-заявка до САЩ и до американската компания "Локхийд мартин" за закупуване на още 8 изтребителя. Това обаче било "първоначално получаване на информация".

Първите 8 F-16 Block 70 вече бяха закупени, на стойност над 2 млрд.лв.

Веселинов определи посещението на Каракачанов в САЩ като специално - "единственото в Пентагона на български военен министър".

Поканата била израз на внимание от страна на САЩ, на оценка, че за 3-4 години въоръжените сили на България са вдигнали нивото. В страната щели да се водят разговори за модернизацията на отбраната.

Писмото, изпратено от премиера Бойко Борисов до американския президент Доналд Тръмп, пък било протоколно, което е "обичайна практика за показване на добри двустранни отношения".

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов коментира новия състав на парламентарната комисия за промяна в Конституцията, който събра доста отрицателни коментари.

Веселинов е част от комисията, неин председател е Десислава Атанасова от ГЕРБ, членове са Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ. ОТ Обединени патриоти още са Борис Ячев и Христиан Митев. "Воля" изпрати в комисията Симеон Найденов, Пламен Христов и Елена Пешева. От независимите в комисията влиза Спас Панчев, предложен от ГЕРБ. БСП и ДПС нямат представители.

Относно коментарите, че в комисията няма почти юристи, Искрен Веселинов каза: "Дали е най-доброто е трудно да кажа, но това е наличното в НС".

Изборът на депутата от "Воля" Елена Пешева, която е в състава на Комисията за промени в Конституцията, а по професия е мениджър, а в миналото танцьорка, предизвика множество коментари. По тази тема депутатът от ВМРО коментира: "Това момиче е народен избраник, нейната група я предложила".

Той обаче е категоричен, че Комисията ще привлече конституционалисти.