Отправили сме запитване през август към Държавния департамент за още 8 самолета, част от договора за F-16. Ако следващото правителство и парламент решат да купуват, този път ще се плаща разсрочено.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес той присъства на традиционното изложение за отбранителна техника "ХЕМУС" в Пловдив.

Каракачанов уточни, че проектът е гласуван за 16 самолета, а следващите 8 ще се купуват при други условия и при различни цени.

"Така че не виждам цялата тая шумотевица защо беше вдигната. В края на краищата някои от народните представители би следвало, ако не си спомнят какво са гласували, лесно могат да го проверят в деловодството на парламента - какъв е първият проект за инвестиционен разход, който е направен. И много ясно е казано, че държавата в момента сключва договор за 8 самолета, следващите 8 са за друг договор. И тези договори не стават с размяна на писма, а стават с процедура, която минава през Министерски съвет, през парламент, ако се гласуват средствата и т.н.", уточни министърът.

 "От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника "Хемус" извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече и повече фирми. Въпреки пандемията тази година участват 90 изложители от 18 държави от Европа, Азия, Африка и Южна Америка, каза в словото си при официалното откриване на изложението в Международен панаир - Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той пожела на всички участници той да бъде ползотворен форум, на който всеки да открие нови партньори, приятели и да допринесе за развитието на отбранителната индустрия както в България, така и в страната, от която идват.

В проектите за модернизация на Българската армия, които започнаха преди няколко години, основна наша цел е да включим български фирми, за да може това да допринесе за развитието на българската отбранителна индустрия, каза още военният министър. Той изрази увереност, че това е правилно и добави, че "това ще бъде наша политика не само по време на това правителство, но и на следващите български правителства".

Форумът бе открит от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който поздрави ръководството на Министерството на отбраната затова, че всяка година разширява участието на нашата военно-образователна система. Това е гаранция, че процесите на модернизация ще продължат с още по-висока скорост, каза още Радев.

На откриването присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на държавната и местната власт, висши офицери от Българската армия.

Малко по-рано на пресконференция заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков подчерта, че българското изложение за отбранителна индустрия е едно от малкото в света, които не са били отложени заради пандемията. "Въпреки усложнената обстановка отбелязваме съществено увеличение на участниците и заетите изложбени площи спрямо предното издание", посочи той.

По покана на министъра на отбраната в изложбата са потвърдили участие делегации на различни нива от Алжир, Бразилия, Гърция, Египет, Македония, Молдова, Ирак, Испания, Камерун, Полша, Румъния, Саудитска Арабия, Финландия и Франция. В това число са министрите на отбраната на Ирак и Камерун, заместник-министърът на отбраната на Бразилия, постоянният секретар на отбраната на Финландия, националните директори по въоръженията на Гърция и Румъния и заместник-националните директори по въоръженията на Полша и Испания.