Решението за изгонване на руските дипломати от Гърция е било взето във връзка с действия на Императорското православно палестинско общество, пише "Катемерини", като се позовава на свой източник от правителството.

Това общество е създадено през 1882 година от император Александър Трети и формално в съвременна Русия се занимава с хуманитарни и просветителски проекти. Днес негов шеф е бившият руски премиер и бивш глава на руската Сметна палата Сергей Степашин, който има тесни връзки с Кремъл и управляващия елит в Русия.

Сред неговите почетни членове са патриарх Кирил и външният министър Лавров. Това ясно доказва, че Кремъл стои зад дейността на тази структура. Обществото има свои филиали в православните страни, в това число и в Гърция. То може да получава неограничено финансиране от руската държава, като срещу това изпълнява ролята на "агент за влияние" в православните държави. За това, разбира се, не се оставят никакви доказателства.

Именно чрез Императорското православно палестинско общество са направени опити да бъдат подкупени под формата на възнаграждения представители на гръцката православна църква очевидно с цел тя да се обяви срещу споразумението за новото име на Македония и така да промени политиката на кабинета на Ципрас.