Гръцките власти са решили да експулсират двама руски дипломати, защото са установили, че те се опитват да попречат на споразумението със Скопие за новото име Македония. Това пише скопският сайт "Стандарт".

Атина забранява влизането в страната и на други двама руски дипломати, по същото обвинение. Според правителствени източници, дипломатите са предприели недопустима намеса във вътрешните работи на Гърция и незаконни действия срещу нейната национална сигурност.

"Гърция иска добри отношения с всички страни, но всички те трябва да уважават нашата страна. Не можем да приемем каквото и да е поведение, което нарушава международното право. Поради това Гърция ще предприеме необходимите мерки, каза говорителят на Гърция Димитрис Цанакопулос пред Sky TV.

Според информацията, руските дипломати са се опитвали да получат вътрешна информация за преговорите между Зоран Заев и Алексис Ципрас, като предложили подкуп на гръцки държавни служители.

Както е известно, приемането на новото име на Македония ще й отвори вратите за членство в НАТО и ЕС, нещо, което Москва не би искала да стане.