СДС и Движение Гергьовден подписаха политическо споразумение за предстоящите европейски избори. Подписите под документа сложиха председателите на двете формации Румен Христов и Драгомир Стефанов. 

Подписването се състоя в централата на ГЕРБ, която е коалиционен партньор със СДС за предстоящите избори, и двете партии излизат със съвместна листа за евровота. На събитието и последвалата пресконференция присъства и премиерът Бойко Борисов, който оглавява и председателския съвет на партиите, подкрепили листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите. Освен "Гергьовден" такива вече са "Обединени земеделци", партия "Никола Петков" и "Български демократически форум".

От СДС и "Гергьовден" обявиха, че датата за подписването не е случайно избрана да бъде именно в навечерието на празника на 6 май.

"Традиция е като наближат избори, да се търсят коалиции с партии, които споделят едни и същи идеи. Смятам, че ще постигнем резултата, който гоним - да имаме най-много депутати в Европарламента и да победим основния опонент", обявиха от СДС.

"Всеки един човек в ГЕРБ ясно осъзнава, че единството прави силата. Ако десните партии не се бяха обединили за европейските избори - рискувахме много гласове да се разпилеят, да отидат в нищото, дори и при БСП. Не сме единствените десни и е напълно нормално да обединим сили с други формации с оглед на общата ни цел - ЕНП да има най-сериозно представителство в следващия ЕП", посочи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след подписването. Той бе категоричен, че БСП и "Да, България" работят заедно. "Някога някой да е чул БСП или "Да, България" да кажат лоша дума един за друг. Ако се направи анализ на потеклото на "Да, България", ще се даде отговор на въпроса на какво се дължи тази близост с БСП", коментира председателят на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата.

"Да подкрепим единствената дясна листа е естествен избор за нас. Тъмночервени облаци са надвиснали над страната и затова е изключително важно да спрем БСП да не влезе във властта", заяви на свой ред председателят на "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов.

По думите на председателя на СДС Румен Христов, когато наближат избори е нормално партии със сходни виждания да потърсят обединение. Той отново изтъкна важността на това БСП/БКП да не бъдат допускани във властта и изрази увереност, че ГЕРБ и СДС ще излъчат най-много евродепутати.

"ЕНП е силата на ЕП. Всяка дясна формация в България трябва да осъзнае значимостта на това колко мандата ще получи ЕНП в следващия ЕП, а доколкото знам "Да, България" ще изпратят своя представил другаде, ако той влезе. Без подкрепата и доверието на ЕС сме заникъде. Преди няколко години бяхме в такава ситуация, спряха ни еврофондовете", каза почетният председател на "Движение Гергьовден" Любен Дилов - син.