Правителството в оставка одобри 2,5 млн. лева за увеличаване на възнагражденията на служителите в областните администрации, считано от 1 юли. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Увеличението на възнагражденията става възможно въз основа на заявено от областните администрации намаляване на числеността на персонала им с 54 щатни бройки, съобщава БТА.

Средствата са одобрени от Народното събрание при актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. Целта е стабилизиране на административния капацитет и мотивацията на служителите, и привличане на качествен експертен потенциал в регионалните структури на администрацията.

Паралелно с процеса на оптимизация, в ход е подготовката за въвеждане на споделени услуги в областта на финансово-счетоводната дейност и прехвърляне на оперативната счетоводна отчетност от областните администрации към единно звено в Министерския съвет. Споделените услуги в областта на финансово-счетоводните дейности ще обхванат работните процеси на текущата отчетност по всички приходи, разходи, трансфери, движение на активи и пасиви, рекапитулация и начисляване на възнагражденията на служителите в областните администрации.

Днешното решение на правителството е в съответствие със Споразумението на съвместно управление на Република България 2021-2025 г.

Повишават се и заплатите на служителите в Националния осигурителен институт

Правителството в оставка одобри допълнителен трансфер в размер на 5,5 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Средствата ще се използват за увеличаване на индивидуалните основни заплати на служителите в Националния осигурителен институт (НОИ) и за финансиране на свързаните с него допълнителни разходи за дължими осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Изпълнението на постановлението се възлага на управителя на НОИ, който в срок до 30 септември 2022 г. следва да определи ред за еднократно увеличение на основните заплати на служителите в института.

Вдигат и парите на медиците

Кабинетът в оставка прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 21 960 100 лв., съобщиха още от пресслужбата на Министерския съвет.

Допълнителните разходи са за увеличение на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, зает в здравните и лечебните заведения, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, за достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" 2022 г.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет за изпълнение на политики в област "Здравеопазване" средства.

Повишават заплатите на служителите в Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство

Правителството в оставка измени свое постановление за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики и бюджетни програми по бюджета на Министерството на културата за 2022 година.

С проекта се предлага в срок до 31 август 2022 г. министърът на културата и директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство да определят еднократно нов размер на индивидуалните основни месечни заплати, увеличен с не повече от 25 на сто от досегашния размер на служителите от администрацията на Министерството на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство.