Президентът Румен Радев удостои американската посланичка у нас Херо Мустафа с орден "Мадарски конник" първа степен на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. 

Още снимки вижте тук >>>

Държавното отличие се връчва заради големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, обясниха от президентството.

Херо Мустафа получава ордена в края на своя 4-годишен мандат. Тя е в страната ни от 2019 г., а на нейно място за следващите четири години ще застане Кенет Мъртън. Миналата година американският Сенат утвърди, че той ще бъде следващият посланик на САЩ в България. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, заявиха тогава от американското посолство. 

"Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха самите устои на изградения международен и правов ред. Страната ни ще продължи да разчита на САЩ за модернизацията на Въоръжените ни сили и за укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет. Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството", заяви Румен Радев.

Снимка: БТА

"В новите измерения на международната обстановка сигурността и отбраната се наложиха естествено като ключово измерение на нашето ефективно партньорство не само в двустранен план, но и в рамките на НАТО", коментира още президентът. Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката се е наложило като друг приоритетен стълб, а това е допринесло за укрепване на енергийната сигурност на целия регион.

Във фокуса на съвместната дейност между двете страни беше и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, тероризма и организираната престъпност, посочи президентът. Въпреки обективните трудности, от 2019 г. насам двустранната търговия бележи непрекъснат ръст, отбеляза държавният глава и посочи, че за 2021 г. е достигнала 1,3 млрд. долара.

Според държавния глава от първия ден на своя мандат в София посланик Херо Мустафа работи всеотдайно и енергично за развитието на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. "На посланик Мустафа се падна нелеката задача да ръководи мисията на САЩ в София в период, белязан от безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства", заяви той, цитиран от БТА. По думите на Радев посланик Мустафа и нейният екип са били винаги готови да окажат съдействие и помощ, както и да работят с българските институции.

На 19 септември тази година ще бъдат навършени 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ, припомни Радев, според когото "с успешния мандат на посланик Мустафа тя оставя зад гърба си една значима страница от историята на тези отношения". 

"За мен е голяма чест да бъда удостоена с орден "Мадарски конник". Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество и символ на съюза между нашите две държави. Сигурността на България е и сигурност на САЩ", заяви от своя страна Херо Мустафа. 

Връзката между САЩ и България е изключително силна и важна, и нашите две държави работят в тясно сътрудничество, за да я развиват още по-силна, добави посланичката. По думите ѝ България е изключително ценен член на НАТО и на Европейския съюз, и изключително важен стратегически партньор на САЩ. "Като военни партньори сме задълбочили работата между нашите сили със съвместни учения и обучения, работим заедно за засилване на Алиасна", отбеляза посланик Мустафа. По думите ѝ стабилно постижение през последните години е в сферата на модернизацията на военните сили и за оперативната съвместимост на НАТО. 

На регионално ниво тя посочи, че САЩ подкрепят желанието на България да диверсифицира източниците на енергия и да насърчава енергийната сигурност. По думите ѝ увеличеното разнообразие на източници на енергия подпомага и България, и Балканите, и потребителите в цяла Европа. Отбеляза и че страната ни е напреднала също в диверсифицирането на ядреното си гориво и при доставките на нефт. 

САЩ са отдадени и в задълбочаването и развиването на нашите икономически отношения, каза още посланик Мустафа и добави: "Силните икономики и преките чуждестранни инвестиции са тясно свързани със системи, които приоритизират върховенството на правото и независимите медии и усилия в сферата на борбата с корупцията". Тя поздрави българския парламент за приемането на законодателни изменения за задълбочаване на борбата с корупцията и посочи, че и следващият парламент трябва да продължи тази тенденция - с приемането на законодателство за надзор на прокуратурата и борбата с корупцията. 

На церемонията американската посланичка беше със семейството си - съпругът ѝ Равниш и двете им дъщери.

Снимка: БТА

Обичайно, с орден "Мадарски конник" се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с България. Орденът е с лента с българския национален трибагреник, има две степени - първа и втора, и две категории: без мечове - за граждански лица, и с мечове - за военни лица.