Испанският премиер социалист Педро Санчес се очаква днес да обяви предсрочни парламентарни избори след сутрешното заседание на кабинета. Това става, след като тази седмица парламентът не прие бюджета му за 2019 г. и по този начин нанесе тежък удар на неговото правителство на малцинството, съобщи "Ройтерс".

Кабинетът на премиера съобщи, че след заседанието Санчес ще говори пред медиите. Вчера финансовият министър Мария Хесус Монтеро потвърди, че след претърпяното бюджетно поражение в сряда, ще бъдат свикани избори, но пред радио КОПЕ тя заяви, че все още не е избрана дата за тях.

Възможна дата е 28 април, споменава се и 14 април, казаха източници на Ройтерс в испанското правителство и Испанската социалистическа партия. За възможна дата се смята и 26 май, което би я превърнало в "супер неделя" на избори, защото така парламентарните избори ще се състоят в един ден с регионалните и европейските.

Евентуалните предсрочни парламентарни избори ще се състоят в обстановка на все по-фрагментиран политически пейзаж в Испания, който заменя властвалия десетилетия наред двуполюсен модел, а също така и на фона на появилия се отново във фокуса на вниманието поляризиращ въпрос за каталунската независимост, отбелязва Ройтерс.

Социологическите проучвания от последните седмици сочат, че нито една партия няма да успее да събере достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно.

Макар и в момента социалистите да водят, изследванията на общественото мнение показват, че те и противопоставящата се на мерките за строги икономии партия "Подемос" общо няма да получат достатъчно гласове, за да управляват. Това оставя отворен въпросът дали десноцентристката партия "Сиудаданос" би се съюзила с тях или ще се включи в обединение около консервативната Народна партия и крайнодясната партия "Вокс".

Санчес дойде на власт през юни миналата година след като управлението на неговия предшественик от Народната партия Мариано Рахой - станало непопулярно след години на програми за икономии и тормозено от корупционен скандал - падна при вот на недоверие. Но при положение че разполагаха само с по-малко от една четвърт от местата в парламента, социалистите разчитаха на регионални и по-малки партии, за да управляват. 

Тази седмица Санчес се оказа притиснат в ъгъла, след като каталунците, които преди това подкрепяха правителството му, го изоставиха, за да помогнат проектобюджетът да не мине.

Допреди няколко седмици за много хора в управляващите кръгове предпочитаното време за предсрочни избори беше октомври, но официални лица заявиха, че ще бъде изненада Санчес да избере именно този месец от годината с оглед на бюджетното поражение.