След като България години наред беше изпаднала в политическа нестабилност, от юни страната се управлява от избрано правителство, което представлява своеобразна широка коалиция, пише австрийският в. "Щандарт", цитиран от БТА.

Премиерът либерал Николай Денков иска най-вече да освободи правосъдието от политическите влияния и да включи България в Шенгенското пространство, след като Нидерландия и Австрия наложиха вето.

Изданието публикува интервю с българския премиер, който коментира широк кръг от актуални политически проблеми в контекста на усилията на България да се присъедини към Шенген.

"Правим реформи най-вече защото искаме да подобрим правосъдната система на България, а не за да угодим на някого. Миналата седмица усъвършенствахме антикорупционния закон в парламента", каза Денков.

"На второ място става въпрос за увеличаване на контрола върху главния прокурор. Поради слабости в тази сфера се стигна до няколко решения на Съда на ЕС срещу България", продължи българският премиер.

"На трето място става въпрос за състава и процедурите за избор на членове съдебната власт. Преди беше сравнително лесно те да попадат под политическо влияние, но сега промените трябва да намалят във възможно най-голяма степен политическото влияние върху съдиите", отбеляза Денков. По думите му някои реформи изискват промени в конституцията и българското правителство иска да приключи с това до края на годината.

Премиерът заяви, че всички партии в управляващата коалиция подкрепят въпросните конституционни промени. "Засега всичко протича съгласно дневния ред, който беше изготвен при започването на съвместната работа на правителството", подчерта Денков.

Българският премиер бе запитан дали очаква от Нидерландия да отмени ветото си на срещата на върха на ЕС, насрочена за 6 декември, когато съдебната реформа би трябвало да е приключила.

"Не мога да говоря от името на другите, но Нидерландия винаги се е фокусирала върху българската съдебна система и ясно е дефинирала слабите места и промените, които очаква", каза Денков.

Той допълни, че трябва да се спазят препоръките на Европейската комисия. "Ние правим точно това и очаквам много положително потвърждение от ЕК", подчерта българският премиер. "И тогава Нидерландия няма да има повече аргументи срещу присъединяването на България към Шенгенската зона. Не виждам как Нидерландия или Австрия могат да защитят възраженията си срещу присъединяването на България, ако ние сме в състояние да обезсилим аргументите им", каза Денков.

Българският премиер представи пред "Щандарт" и данни по повод основния аргумент на Виена за наложеното от нея вето - засиления мигрантски поток към централна Европа.

"Контролираме границите много активно. Само тази година сме предотвратили 150 000 опита за незаконно пресичане на границата. Освен това работим много активно срещу трафикантите - става въпрос за международна мрежа. Над 2000 нелегални мигранти са задържани в България, в противен случай щяха да бъдат някъде из Европа. Освен това според статистиките по-малко от два процента от мигрантите идват по т. нар. източен маршрут през България или Румъния", каза Денков.

"Убедени сме, че Австрия ще спечели значително, когато България и Румъния се присъединят към Шенгенското пространство, защото в момента съществува абсолютно ненужен граничен контрол между България и Гърция и между България и Румъния. Въпреки че там няма значими пропускателни пунктове, там патрулират 1 500 служители, които иначе биха могли да бъдат прехвърлени на българско-турската и българско-сръбската граница", продължи българският премиер.

"Австрия беше първата държава от ЕС, която призова за по-строг контрол на външната граница. Ако България и Румъния са в рамките на Шенген, това би могло да се прави много по-ефективно. Във всеки случай съсредоточаването върху вътрешните граници не помага за възможно най-добрата защита на външните граници. Готови сме да поканим и патрули от Австрия, Германия и Нидерландия. Всеки е добре дошъл да види как защитаваме границата и дори да ни посъветва. Също така трябва да се инвестира повече в технологии и техническа помощ по външните граници", допълни Денков.

Той коментира и въпроса за това как се отразява австрийското вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство.

"Всички европейски страни, включително и България и Австрия трябва да се борят с повишената инфлация и високите цени на храните". Денков отбеляза, че тировете, които превозват храни, остават блокирани по границата между България и Румъния, както и между Румъния и Унгария по няколко дни. "Премахването на тези изкуствени граници ще намали транспортните разходи и цените на продоволствията и ще намали инфлацията", подчерта българският премиер.

Той допълни, че Австрия е и един от най-важните инвеститори в България. "Австрийските търговски камари искат да надградят това, но обстоятелството, че не сме в Шенгенската зона, увеличава трудностите пред компаниите."

Денков подчерта, че присъединяването на България към Шенгенското пространство ще допринесе и за европейската интеграция на Западните Балкани.