Управлението на града не е детска игра. София не е учебна кола и не можем да позволим два милиона българи да бъдат лашкани от една в друга посока, по начин, по който учещите се в учебните коли правят. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев отговори на въпрос кога ГЕРБ-СДС ще представи кандидата си за кмет на София.

Днес от коалиция ГЕРБ-СДС се регистрираха в Общинската избирателна комисия-София за участие на местните избори, които са насрочени за 29 октомври.

По думите на Георгиев номинираният за кмет ще се разбере "в рамките на няколко дни". Моля за търпение, призова той. Това, което ще кажа единствено, за да повдигнем завесата, е, че когато бъде поканен на дебат, нашият кандидат ще се явява, за разлика от кандидата на ПП-ДБ, посочи Георгиев. И подчерта, че при покана за телевизионни участия кандидатът на ГЕРБ-СДС няма да "ходи под ръчичка с някой районен кмет", а ще бъде отговорен и подготвен, достатъчно опитен, за да може да отговаря сам.

Георгиев каза, че сред кандидатите за районни кметове има вече утвърдени и харесвани кметове и нови лица, които са от частния бизнес и академичните среди и имат експертиза. От ГЕРБ-СДС издигат отново Младен Младенов за кмет на район "Връбница", Иван Божилов - за район "Илинден", Ивайло Цеков - район "Искър". Тодор Кръстев е номинацията за район "Сердика", Рангел Марков - за "Банкя", Милко Младенов - за "Люлин", Савина Савова - за "Възраждане", Иван Чакъров - "Красна поляна", Даниела Райчева - "Нови Искър", Димитър Димов - за "Надежда".

ГЕРБ-СДС се регистрираха в Общинската избирателна комисия-София за участие на местните избори,

Снимка: БТА

Сред новите лица са арх. Румен Русев - "Красно село" и депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Евгения Александрова, която ще бъде кандидат-кмет на "Панчарево". Директорът на 119-о училище Диян Стаматов е номинацията на ГЕРБ-СДС за кандидат за кмет на район "Изгрев". Борислав Тодоров е кандидатът за кмет на район "Овча купел", певицата и телевизионна водеща Йоанна Драгнева  - за район "Оборище", Борис Петров - за район "Кремиковци", Анжелина Тотева - за "Лозенец", Юлиян Пейчев - за район "Младост", Кристиян Маджуров - "Студенски град" и др.

Час по-рано "Продължаваме промяна - Демократична България" и "Спаси София" също внесоха документите за регистрация на местната коалиция за изборите в София в общинската избирателна комисия.

"Явяваме се обединени на тези избори, за да дадем тласък на града. Да работим всички заедно за един по-хубав и модерен европейски град. Чакаме кой ще е най-големият ни конкурент, след час може би ще разберем, чакаме ГЕРБ да обяви кандидата си, това е базирано на астрология, очакваме да се наредят съвсем правилно планетите. Социологическите проучвания посочват, че те са най-големите ни конкуренти", заяви кандидатът за кмет на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев при внасянето на документите за регистрация в ОИК.

Васил Терзиев в ОИК при регистриране в ОИК "

Снимка: БТА

Думите му бяха по повод днешната регистрация на ГЕРБ-СДС за участие на местните избори в София и думите на Бойко Борисов, че изчакват да премине ретроградното движение на Меркурий, което спря на 15 септември, за да кажат кой ще бъде техния кандидат за кмет в София.

На въпрос  кои са трите най-сериозни проблема на столицата Терзиев коментира, че това са презастрояване, чистотата на въздуха, канализация, централизираният модел, комуникацията с гражданите и бизнеса. Той посочи, че вероятно съществува по-подходящо име за ул. "Граф Игнатиев" но не даде повече подробности.