На влизане в Министерство на външните работи коретежът бе посрещнат от около 25-30 граждани, включително украинци, развяващи националния им флаг, предаде БНР.

Протестите започнаха по-рано пред президентството, докато Лавров разговаряше с премиера Пламен Орешарски в МС и продължиха, докато се срещна и с президента Росен Плевнелиев.

Вижте снимки>>>

Искането на всички протестиращи е Русия да не се меси във вътрешните работи нито на България, нито на Украйна.
От "Протестна мрежа" коментираха, че не може със силови методи да се прокарва международна политика и да се налага със сила един проект като "Южен поток", който очевидно има противоречие с европейското законодателство.

Украински граждани протестират
заради ареста на украинския режисьор Олег Сенцов, обявен за шпионин - той снимаше филм за референдума за анексирането на Крим от Русия.
Развя се украинското знаме, вдигнаха се плакати на руски език "Лавров, долу ръцете от Украйна", а недоволни скандираха "Путин - убиец".

Депутати от "Атака" пък направиха контрапротест и се обявиха за строеж на "Южен поток" и вдигнаха плакати "Братска победа", предаде bTV.
Магдалена Ташева заяви, че искат "Южен поток" да се реализира, защото той е не само руски проект, а е руско-европейски.

Нито един от политиците, с които се видя Лавров, не даде съвместен брифинг с него. От Министерски съвет излязоха с прессъобщение, че Орешарски е заяви, че страната ни е представила коментари по повдигнатите от ЕК въпроси за "Южен поток".

"Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети",
казал Орешарски за спирането на работите по проекта на българска територия.

Председателят на НС Михаил Миков ще даде работна вечеря за Лавров, съобщи пресцентърът на парламента. Обявената за днес среща в парламента за 15,15 часа няма да се състои. Причини не се посочват.

В интервю за "Фокус" Лавров заяви, че Русия е готова за конструктивен диалог с ЕС за "Южен поток. По думите му в този диалог активна роля трябва да играят и държавите от ЕС, ангажирани в проекта, в това число и България. Той добави, че членството на България в ЕС не трябва да пречи на енергийните проекти с Русия.

"Европейското законодателство не трябва да се прилага ретроспективно и да пречи на по-ранните договорки в казуса с "Южен поток", казва Лавров.

Според руската страна е "очевидно, че „Южен поток” ще допринесе значително за комплексната енергийна сигурност на Европа, като способства за диверсификация за маршрутите на газовите доставки.

По думите на Лавров от това ще спечелят всички – и Русия, и европейските потребители.

"Що се отнася до вашата страна, става дума, по-специално, за участието на български компании в изграждането на газопровода, създаване на нови работни места, приток на многомилиардни инвестиции и нови технологии, а в перспектива – събиране на големи такси за транзит и гарантирани дългосрочни доставки на газ. Важността на „Южен поток” както за България, така и за Южна Европа като цяло неведнъж се е изтъквала от българското ръководство", смята руският дипломат.

По думите му не бива да се допуска Европа да бъде използвана заради нечии интереси, и да се превърне в заложник на недалновидните идеологизирани подходи.

Инициативният комитет на новото Национално обединение "Народно опълчение" се обяви против саботирането на "жизнено необходимите на България" енергийни проекти като "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис", се казва в декларация на обединението до Лавров.

АНКЕТА: Ще се провали ли проектът "Южен поток"?