Руският дипломат, който е бил разследван за шпионаж от Специализираната прокуратура в България, вече е напуснал територията на страната ни. Това съобщиха от Министерство на външните работи.

По-рано от държавното обвинение съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

В петък МВнР е било сезирано от прокуратурата относно действията на руски дипломат.

"От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник)", допълниха от външното ни ведомство.

По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България.