Това съобщи Ройтерс, като се позова на негово интервю за германското списание "Шпигел".

"Няма да оцелеем през следващите години, ако на някого не му издържат нервите в тази прекалено напрегната ситуация", добави 83-годишният Горбачов.

"Това, което казвам, не е нещо необмислено. Изключително обезпокоен съм", каза бившият съветски ръководител.

Напрежението между Русия и западните сили се покачи, след като проруски сепаратисти поеха контрол над обширни части от Източна Украйна, а Москва анексира Крим в началото на 2014 г.

САЩ, НАТО и Европейският съюз обвиняват Русия, че изпраща войници и оръжие в подкрепа на сепаратисткия бунт, и наложиха санкции на Москва.

Русия отрича да предоставя на бунтовниците военна подкрепа и отхвърля критиките на Запада за анексирането й на Крим, заявявайки, че хората на полуострова са гласували за това на референдум.

Горбачов, който е почитан от мнозина в Германия заради ролята си при отварянето на Берлинската стена и стъпките, довели до обединението на Германия през 1990 г., отправи предупреждение за намесата на Запада в Украйна.

"Новата Германия иска да се меси навсякъде", казва той в интервюто, цитирано от БТА.

"В Германия, както изглежда, има доста хора, които искат да спомогнат за създаването на ново разделение в Европа", посочи той.

Възрастният държавник, чиято политика на перестройка спомогна за края на Студената война, преди това вече бе предупредил за нова студена война и потенциални тежки последици, ако непрежението заради украинската криза не бъде намалено.

Дипломатическото противостояние заради Украйна е най-тежкото между Москва и Запада от края на Студената война преди повече от две десетилетия, отбеляза Ройтерс.