Срутището в село Дряново е укрепено, хората могат да се врърнат по домовете си, съобщиха от Областна администрация Пловдив, след проверка на укрепителните дейности на срутището в община Лъки.

До евакуацията се стигна в средата на януари поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове беше започнала да поддава.

Изградени са носещите конструкции на подпорните стени, с които скатът е укрепен, остават довършителни дейности. Проверката имаше за цел да установи степента на завършеност на укрепителните дейности на срутището и дали е безопасно за хората от близките къщи, коментира главен инспектор Димитър Бришимов от РДПБЗС. По думите му, хората могат да се върнат в домовете си след като кметът на общината издаде днес необходимата заповед.

Имаше сериозна риск, всички институции реагираха незабавно. Факт е, че за много кратко време бяха отпуснати от държавата нужните средства и се извърши укрепването в спешен порядък, допълни областният управител Дани Каназирева.

От областната администрация припомят, че веднага след инцидента в Дряново пристигна лично и премиерът Борисов, който обеща съдействие. Същият ден беше свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и правителството отпусна 480 000 лева на общината за укрепителните дейности.

В проверката са участвали експерти от РД "Пожарна безопасност и защита на населението", Областна администрация, представители на фирмата-изпълнител, проектантът, инвеститорският контрол и кметът на община Лъки Валентин Симеонов.