Днес от украинските градове няма да има коридори за евакуация на цивилни граждани поради заплахата, която представляват руските военни, съобщи вицепремиерката Ирина Верешчук, информира ДПА.

Верешчук заяви в акаунта си в канала Телеграм, че има разузнавателна информация за възможни "провокации" в районите, където има активни бойни действия.

Украйна от седмици обвинява Русия, че саботира евакуацията на цивилни граждани особено от районите, където украинците се противопоставят усилено на руската инвазия. От своя страна Москва обвинява Киев, че многократно не е успяла да се споразумее за безопасни коридори.

Украинският вестник "Правда" цитира властите от различни региони, според които руският обстрел продължава в различни части на страната.

В района около Киев е имало ракетни удари и боеве по магистрала. В Чернигов, в северната част на страната, украински войници са отблъснали руски атаки през нощта. Районите на Житомир и Харков също бяха ударени с ракети и бомби.

Руски медии: Кадиров е в Мариупол

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, близък до руския президент Владимир Путин, е отишъл в Мариупол, за да стимулира своите военни, които участват в щурма на този украински град, предаде Франс прес.

Агенция "РИА Новости" публикува снимка, на която се вижда Кадиров да позира сред тридесетина въоръжени мъже в малка стая. А руската телевизия разпространи кадри и от среща между Кадиров и мъж, представен като руски генерал на име Андрей Мордичев, за когото украинската армия каза, че го е убила.

Миналата седмица Кадиров заяви, че неговите сили са превзели кметството на Мариупол, но после поясни, че всъщност ставало дума за друга административна сграда в периферията на града. В средата на месеца Кадиров каза, че хиляда чеченски доброволци са отишли в Украйна, за да се сражават там.

Щетите и загубите от войната в Украйна вече достигат 560 милиарда долара

Войната на Русия срещу Украйна досега струва на Киев 564,9 млрд. долара под формата на щети за инфраструктурата, загуба на икономически растеж и други фактори. Това съобщи днес украинският министър на икономиката Юлия Свириденко, цитирана от Ройтерс.

Боевете са повредили или разрушили 8000 км пътища и 10 млн. кв метра жилищна площ, посочи тя в онлайн пост.

ООН ще проучи възможността за прекратяване на огъня в Украйна по хуманитарни причини

ООН ще се стреми към установяване на "хуманитарно прекратяване на огъня" между Русия и Украйна и възнамерява да изпрати своя заместник-генерален секретар, отговарящ за хуманитарните въпроси, в Москва и Киев, съобщи днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк Гутериш каза, че е "помолил Мартин Грифитс (заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси) незабавно да проучи с участващите в конфликта страни възможностите за споразумения и договорености за хуманитарно прекратяване на огъня в Украйна".

Попитан от журналисти за практическите аспекти на задачата, поверена на Грифитс, Гутериш уточни, че неговият заместник ще се върне от Кабул, където се намира в момента, и каза "надявам се, че може да отиде както в Москва, така и в Киев възможно най-скоро ".

Генералният секретар на ООН осъди факта, че "от началото на руската инвазия преди месец войната доведе до безсмислена загуба на хиляди човешки животи, разселване на 10 милиона души, предимно жени и деца, и системно унищожаване на критична инфраструктура" в Украйна. "Това трябва да спре", каза дипломатът.

Гутериш призова също за незабавно прекратяване на огъня по хуманитарни причини, "за да се позволи напредъкът на сериозните политически преговори, насочени към постигане на мирно споразумение, базирано върху принципите на Устава на ООН", отбелязва Ройтерс.

Миналия четвъртък Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство от 140 гласа нова необвързваща резолюция, която изисква от Русия незабавното прекратяване на нейната агресия срещу Украйна.

Зеленски обяви, че иска да сключи споразумения със съседните страни, за да защити културата и езика на гражданите от малцинствата

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че иска да сключи споразумения със съседните страни, за да защити културата и езика на гражданите от малцинствата, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

Лидерът в Киев обяви, че намерението му се отнася до всички съседни страни, които имат етнически малцинства в Украйна. Сайтът отбелязва, че за първи път украинското ръководство предлага такъв подход.

"От уважение към езиците на съседните народи се интересувам от подобно споразумение, искам да го подпиша с всички съседни страни. Интересуват ме Русия, Унгария, Полша, Румъния и т.н. Имаме много проблеми от исторически характер, имаме много малцинства, националности и това споразумение ще бъде достатъчно за запазването на тези езици в нашата страна", заяви Зеленски по време на интервю с независими журналисти от Русия, излъчено в Телеграм.

През 2017 г. бившият украински президент Петро Порошенко обнародва закон, ограничаващ преподаването на езиците на националните малцинства в училищата в Украйна, който беше критикуван от Румъния и други европейски страни. Румънците са третата по големина етническа общност в Украйна, наброяваща между 400 и 500 хиляди души, сочат данни от този период.