Телата на повече от 900 цивилни са били открити в региона на Киев след оттеглянето на руските сили, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на регионалния началник на полицията.

Андрий Небитов, началникът на полицията в Киевския регион, съобщи, че телата са били изоставени по улиците или погребани във временни гробове. Той цитира данни на полицията, според които 95% от откритите жертви са умрели от огнестрелни рани. "Следователно разбираме, че по време на (руската) окупация хората са били просто екзекутирани по улиците", заяви Небитов. Той добави, че всеки ден се отриват нови тела под развалините и в масови гробове. "Най-много жертви бяха открити в Буча, където има над 350 тела", каза Небитов.

А руските военни се заканиха да засилят ракетните атаки срещу Киев ден след потъването на флагмана на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва".

Руски високоточни ракети са поразили военен завод край Киев, където се смята, че се произвеждат ракетите "Нептун", използвани според украинската страна срещу крайцера "Москва".

"Броят и мащабите на ракетните удари по обекти в Киев ще се увеличават в отговор на извършваните от киевския националистически режим терористични атаки или диверсии на руска територия", заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков и добави, че са били разрушени няколко цеха за производство и ремонт на зенитно-ракетни комплекси със среден и голям обсег.

САЩ смятат, че потопеният руски крайцер "Москва" е бил поразен от 2 украински ракети

САЩ сега смятат, че потопеният руски ракетен крайцер "Москва" - флагманът на руския Черноморски флот, е бил поразен от две украински ракети, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш американски служител.

Говорилият при условие за анонимност служител каза, че става дума за противокорабни ракети "Нептун". САЩ предполагат, че има жертви сред екипажа, но броят им не е ясен, добави той.

Руски осведомителни агенции вчера цитираха министерството на отбраната на Русия, което съобщи, че ракетният крайцер "Москва" е потънал в бурно море, след като по информация от ведомството на кораба е възникнал пожар и е имало експлозии сред складирани на борда боеприпаси. Украйна заяви, че е изстреляла ракети от брега срещу крайцера. Агенция Ройтерс не е успяла да потвърди версията на нито една от двете страни.

Съпругата на близкия до Путин Медведчук: Украинските служби за сигурност го измъчват

Съпругата на проруския украински политик Виктор Медведчук, който е задържан в Киев по обвинение в държавна измяна, заяви днес, че службите за сигурност на Украйна измъчват мъжа ѝ и че са симулирали неговото бягство от домашен арест, предаде АП. Не пресконференция в Москва Оксана Марченко нарече мъжа си "политически затворник" и каза, че не знае къде се намира той.

Медведчук - бивш лидер на проруска опозиционна партия и приближен на президента на Русия Владимир Путин, бе задържан във вторник след операция на Службата за сигурност на Украйна. Няколко дни преди руското нашествие в Украйна на 24 февруари той избяга от домашния арест. Заради обвиненията в държавна измяна и подкрепа за терористична организация той може да получи между 15 години затвор и доживотна присъда. Смята се, че 67-годишният олигарх е посредничил в сделка с въглища за сепаратистите от т.нар. Донецка народна република.

Скрийншот: Телеграм

"Нямам съмнения, че моят съпруг е бит часове наред след залавянето му", каза Марченко. Тя призова за помощ в установяването на неговото местонахождение и за "спиране на физическия и душевен тормоз" над него. Жената не даде доказателства за твърденията си, като се позова само на изявление на украински представители, че задържаният трябва да бъде осъден възможно най-бързо и после разменен срещу украинци, пленени от руснаците.

Олаф Шолц иска отпускането на допълнителни 2 милиарда евро за военна помощ за Киев

Германският канцлер Олаф Шолц иска да похарчи допълнителни 2 милиарда евро за ново военно оборудване, основно в помощ на Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на правителствен източник.

Около 400 милиона евро от новите средства са предназначени за Европейския механизъм за подкрепа на мира - фонд на ЕС, чрез който се купуват оръжия за Украйна, а друга част от тях ще бъдат отпуснати за двустранни доставки за Украйна и други страни, казва източникът.

ООН: Почти 5 милиона души са напуснали Украйна от началото на руските военни действия

Броят на украинските бежанци от началото на руската инвазия в Украйна се приближава до 5 милиона, съобщи на сайта си Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от УНИАН.

Според ООН към 14 април 4 796 245 украинци са напуснали страната. Тези данни не включват украинците, които влизат в съседни страни и се връщат у дома. "Сред тези, които са напуснали Украйна, има и лица с двойно гражданство", отбелязва комисариатът.

По-голямата част от тях са влезли в страни от шенгенското пространство като Унгария, Полша и Словакия. Заради липсата на гранични проверки между европейските държави обаче няма точна информация за тяхното по-нататъшно придвижване.

В Полша са влезли 2,7 милиона украинци, в Румъния почти 727 хиляди, в Унгария 447 хиляди, в Молдова - 419 хиляди. Още 329 хиляди са пристигнали в Словакия.

Статистиката на ООН включва и данни от правителствата на Русия и Беларус, които съобщават че в тези страни са влезли съответно 484 хиляди и 22 хиляди бежанци. Между 18 и 23 февруари 105 хиляди души са напуснали областите Донецк и Луганск и са отишли в Русия.

ООН заяви, че това е най-бързо разрастващата се бежанска криза след Втората световна война.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че 2864 души са били евакуирани днес от конфликтни зони в страната, включително и 363 цивилни от Мариупол, които са използвали собствен транспорт, предаде Ройтерс. Тя написа в профила си в "Телеграм", че сред евакуираните има и 370 души от Луганска област и 2131 жители на градовете в Запорожска област.

Русия обяви за персона нон грата 18 сътрудници на представителството на ЕС в Москва

Русия обяви за персона нон грата 18 сътрудници на представителството на Европейския съюз в Москва, предаде ТАСС. Външно министерство каза, че РФ е изразила пред посланика на ЕС в Москва протест във връзка с "необоснованото" според нея изгонване на 19 сътрудници на нейното постоянно представителство към ЕС.

Европейският съюз разкритикува днес решението на Русия, като каза, че тази мярка само влошава международната изолация на Москва, предаде Франс прес. "Въпросните дипломати упражняваха своите функции при пълно спазване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", подчерта в изявление говорителят на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. "Решението, взето днес от руските власти, няма никакво основание, освен ако не става дума за чиста наказателна мярка", се допълва в изявлението.

"Линията на поведение, която Русия избра да следва, само ще усложни нейната международна изолация", се казва още в текста.