Самият той обяви пред журналисти в парламента, че е получил призовка и ще се яви в датата и часа, посочени от прокуратурата.

"Ще изпълня ангажимента си, за да преустановя внушенията, че моят депутатски имунитет е пречка за разследването и заради него е спряно и наказателното производство срещу служители на СДОТО", добави бившият вътрешен министър.

Цветанов за пореден път заяви, че е невинен, че никога не е използвал незаконни СРС-та и никога не е нарушавал закона. Той е убеден, че няма как да се докаже, че е имало незаконно подслушване, докато е бил министър.
 
Никога не съм си го и помислялНие живеем в свят, където клеветничеството е най-силната форма на комуникация и популизъм, който се вкарва в публичното пространство", коментира екминистърът. 

Той добави, че може да бъде припомнен случаят с оперативното дело на ДАНС „Галерия” от времето на Тройната коалиция. Тогава стана ясно, че са били подслушвани политици и журналисти. По думите му тези, които в момента управляват МВР и ДАНС, са хората, работили по тази разработка.
Бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев стана вътрешен министър, а за и.д. шеф на агенцията бе избран Владимир Писанчев, работил по "Галерия".

Цветанов добави, че докато той е бил министър, никога не е имало подобни разработки.

На въпрос на журналист от TV7 дали е бил подслушван Николай Бареков, Цветанов каза:

Аз знам, че вашият директор на вашата демократична телевизия, която знаем много добре как е създадена, кой стои зад нея, отправя заплаха към мен и ме нарича „г-н престъпник (Бареков му изпрати SMS - б.р.)”. 

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално от парламента да бъде свален имунитетът на Цветанов, за да му бъде повдигнато обвинение. До 8 години затвор може да получи той, ако бъде доказано в съда, че с бездействието си е допуснал негови подчинени от СДОТО да подслушват незаконно. 

Цветанов обаче не подаде веднага заявление за сваляне на имунитета му, а първо отиде в Брюксел за партийни срещи. Лично Бойко Борисов призна пред журналисти, че ексминистърът се е опасявал, че може да му забранят да напуска страната, ако е без имунитет.

Цветанов заяви, че ще се възползва от всички възможности за защита. Преди дни той каза, че си е наел адвокат от Германия.