По думите му домашни животни - прасета, настанени в близост до "цеха за отпечатване", са използвани за заглушаването на работата на печатарската машина.

В петък МВР съобщи, че при съвместна операция на българската полиция и "Сикрет сървис" са задържани фалшиви 50 000 евро и 10 000 долара, както и лицата, осъществяващи сделка за разпространението им - Д. М. (24 г.), М. Х. (25 г.) и И. Г. (43 г.). Двама от тях са криминално проявени - Д. М. за грабежи, а И. Г. - за взломни кражби и използване на фалшиви регистрационни табели за МПС.

Откритата нелегална печатница е разполагала с пълно техническо оборудване - професионални машини за офсетов печат и ситопечат, машина за топъл печат, на която са изработвани холограмните стикери, компютърна конфигурация, гилотина за рязане на хартия, банкнотоброячни машини, UV-лампи и др. В производственото помещение са намерени голямо количество цветоотделки за отпечатване на банкноти с номинал 20, 50 и 100 евро и 50 щатски долара, бои, реактиви, холограмно фолио и други консумативи, използвани за изготвянето на фалшива валута. Около 800 неистински банкноти с номинал 100 евро и 550 банкноти с номинал 50 долара са иззети от различни помещения в имота. Фалшивите банкноти (общо 80 000 евро и 27 500 долара) притежават голяма част от необходимите защитни елементи на съответната валута - в т.ч. холограмни стикери и воден знак, съобщи МВР.

По думите на Цветанов качеството на банкнотите, изработвани край град Шипка, е добро. Според министъра на вътрешните работи усилията, които полагат от Европол и от европейските служби за локализиране на производството на фалшива валута, са големи. По думите му в България може би също има части от тази организирана престъпна схема.

Относно финансирането на МВР министърът коментира: "Ще направим всичко възможно да се вместим в парите, които са определени за МВР в проектобюджета за 2011 г. Той посочи, че работата на МВР е гаранция да не се спира европейското финансиране.

Цветанов припомни, че при управлението на сегашното правителство се е стигнало до 8 процента усвояване на европейското финансиране. В отговор на въпрос, който определя бюджета на вътрешното министерство като "най-висок" Цветанов заяви, че даже и от опозицията при обсъждане на тазгодишния бюджет на МВР са го нарекли "орязан". Той припомни, че вътрешното министерство през 2009 година е имало бюджет от 1,150 млрд. лв., през 2010 - 950 млн. лв., а за следващата парите ще са с пет процента повече от сегашните.

По думите му в края на годината ще има неразплатени около 30-40 млн. лв. Министърът припомни, че МВР дължи обезщетенията на пенсионирали се с служители в размер на близо 30 млн. лв.

Днес Цветан Цветанов откри 18-тото национално състезание „Пътен полицай на годината" на пл. „Александър Батенберг" в столицата.