С репликата "ще видим" той отговори на въпрос дали повишението на акциза на цигарите от януари догодина ще бъде повече от заявените в момента 15 процента.
Предвижда се тримесечен преходен период - до април догодина, през който тютюнопроизводителите и вносителите ще могат да използват стари бандероли, съобщи министърът.
Но новият акциз и цени влизат в действие от 1 януари 2010 г., подчерта Симеон Дянков. И добави, че от фискална гледна точка вдигането на акциза на цигарите е четири пъти по-важен от повишаване на акциза на алкохола.
За да бъде спряна контрабандата с цигари предстои на контролно-пропускателните пунктове да бъдат внесени и монтирани специални скенери, съобщи също той.
Цената е въпрос на договорка, но най-вероятно съоръженията щели да излязат около 15 млн. лв. Желанието на нашата страна е те да функционират още от януари идната година, каза министърът. В момента се преговаряло с две неевропейски програми, които имат за цел да подпомагат борбата с контрабандата по принцип. Министър Дянков предположи, че по-голяма част от парите - около 75 на сто, ще дойдат като помощ за България от други държави.
Скенерите ще бъдат поставени на морските и сухопътните ни граници. По наши данни и по данни от други страни на границата с Турция и Сърбия се извършва най-голямата контрабанда, уточни Симеон Дянков.
Попитан дали се предвижда и вдигане на цените на винетките от догодина, Дянков заяви, че въпросът не е обсъждан и не е част от подготвените от правителството законопроекти.
С повишаването акцизът на цигарите достига средното ниво за Централна и Източна Европа, каза Дянков по-рано по време на парламентарния контрол. По този начин се цели да се намали здравният риск, който в България е най-голям, каза вицепремиерът. Той посочи, че това е рискът за сърдечно болните, за развитието на ракови заболявания, като и за разпространение на тютюнопушенето сред децата. България е единствената страна в ЕС, в която 48 процента от децата под 13-годишна възраст вече пушат, заяви Дянков.
Той добави, че Румъния също повишава акциза на цигарите от 64 на 74 евро, а Литва - на 70 евро. Така всички страни в ЕС от 1 януари 2010 г. по техните проектозакони за бюджета ще имат ставки на цигарите от 70 евро и повече, отбеляза министърът.