Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в интервю пред БНТ.

Ограничението за пушене на закрито влезе в сила на 1 юни 2012 г. Според Закона за здравето всеки българин, който пуши на закрито, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. При едноличните търговци тарифата е от 1000 до 1500 лв., при "рецидив" - от 1500 до 3000 лв. А при юридическите лица наказанието започва от 3000 лв. и стига до 10 000 лв.

По думите на Симеонов, това е едно от скритите оръжия на НФСБ. Предложението ще бъде представено в парламента на предстоящата сесия, след обсъждане в групата на „Обединени патриоти“ и с ГЕРБ.

Запазваме ограниченията, така че да не се допуска пушене на определени обществени места, като театри и зали, но не разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето в заведенията за хранене“, обясни вицепремиерът и изтъкна, че сега действащият закон въобще не се спазва и това е ясно на всички.

„Аз съм озверял противник на тютюнопушенето. Ето сега ще ме намразят 240 човека, но казвам, че се пуши в парламента“, коментира Валери Симеонов. „Има двуличие, не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка. Разходете се по бул. „Витоша“ и влезте в едно заведение. Основно в София се нарушава този закон, в провинцията не чак толкова. Виждам голямата разлика от прилагането на законите в столицата и в провинцията“, посочи той.

„Голяма част от българите са пушачи, колкото и да не ми харесва, тези хора имат право да пушат в обособени помещения, без да пречат на другите да имат възможност да пушат, особено в заведенията за хранене, за настаняване, на гарите, защото в цяла Европа е така“, каза още вицепремиерът