Миналото лято хиляди европейски граждани отново се изправиха пред тежките препятствия на корупционните практики в България, пишат те във въпроси, отправени към Европейската комисия, съобщи "Дневник".

"Български граничари тормозят холандци от турски произход. Проблемът съществува от години, но трябва да бъде преборен", писа евродепутатът от Холандия Пири във "Фейсбук".

Двете дами ще се свържат и с правителството в София.

Според Пири български граничари са принуждавали турци да им плащат, за да не им бъдат наложени неоснователни глоби, карали са ги да си измият автомобилите на границата или да чакат в продължение на 14 часа.

По този повод евродепутатите искат комисията да отговори какви други мерки освен Механизма за сътрудничество и развитие взима, за да гарантира, че европейските граждани могат да преминават през България безопасно; каква е ефективността на въпросните мерки и приема ли еврокомисията, че корупцията, насочена срещу европейци, е препятствие пред правото на свободното движение. Двете дами призовават и други турци с европейско гражданство, сблъсквали се с подобни проблеми, да се свържат с тях.