Турция ще продължи активната борба срещу нелегалната миграция. По никакъв начин няма да допуснем нелегален мигрантски поток през нашата граница към съседите ни. Това заяви директорът на Областната дирекция по сигурността в пограничния град Одрин - Али Кемал Курт. Той направи това изявление по повод последните събития, при които мигранти се струпаха край Одрин, надявайки се да прекосят границата.

"Турция е правова държава, която изпълнява всички международни договорености и закони. Ние не искаме да се влиза нелегално в нашата страна. Няма да разрешим и да се излиза нелегално от нея", каза турският полицейски ръководител пред участниците в тържества по случай 174-тата годишнина от основаването на турската полиция в Одрин. Сред официалните гости бяха и полицейски директори от България и Гърция.

По думите на директора на полицията в Одрин струпването на стотици мигранти край границата през последните дни е било предизвикано от слухове за отваряне на границата, които се разпространявали чрез социалните медии.

"Научихме, че такива слухове се тиражирали в социалните медии; смятаме, че те са с провокативна цел. Затова следим внимателно откъде идват. В никакъв случай няма да позволим на нелегални мигранти да преминат през нашата граница към съседните държави", посочи той.

Според информации в медиите, турските сили по охраната на границата са засилили още повече контрола върху нелегалната миграция във връзка с последните струпвания на мигрантски потоци в одринския край.

Валията на Одрин е и координатор за областта за нелегалната миграция. Благодарение на това се осъществява координация с Текирдаг, Къркларели, Чанаккале и Истанбул във връзка с маршрутите на нелегалния трафик и контрола върху тях.

Мигранти в лагер до Солун ( в лагера "Диавата" край границата със Северна Македония) се разбунтуваха преди няколко дни, подмамени, че границите по пътя към Германия ще бъдат отворени. Българското правителство взе спешни мерки, за да предотврати нова бежанска криза. При допълнителна ескалация на напрежението ще се намеси армията.

На снимката: Гръцки полицейски части за борба с безредиците потушава бунта на мигрантите край Солун