Винаги много се е говорило с възможности за някакви корупционни схеми, свързани с получаване на гражданство. Това е тема, която се коментира в обществото от дълго време. Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира акцията в Държавната агенция за българите в чужбина, в хода на която по неофициална информация има десетки арестувани.

ДАБЧ често през годините е намесвана в скандали, а управлението й е свързвано с националистите във властта. Днес от ВМРО се дистанцираха от арестувания председател на ДАБЧ, като подчертаха, че той не е техен член, а само лидер на гражданското движение "БГ патриот". ДАБЧ е на подчинение на вицепремиера Валери Симеонов, който е лидер на друга част от "Обединени патриоти" - НФСБ.

"Това, което мога да кажа, е, че за тази агенция Обединени патриоти имаха предложение и то не е направено, за да се осигурява "чадър" на председателя. Ние реагираме веднага на подобни практики. Подкрепяме всяко едно действия на органи и институции, които се борят с корупцията. Подкрепяме и всяко едно кадрово решение, което води до по-добра работа", каза още Цветанов по повод ареста на председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев.

По думите на Цветанов вниманието не трябва да бъде фокусирано върху определена институция или ведомство, а трябва да бъдат обединени общите усилия, за да може управлението да бъде успешно.

"Противоречията в коалицията са на междуличностно ниво", не на политическо, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Трябва да отчитаме добрите неща, които се случват и същевременно да кажем, че имаме определени противоречия, които излизат на база нарушената комуникация, но не толкова от това, че имаме разминавания на секторните ни политики по изпълнение на 4-годишната ни управленска програма. Ако погледнем внимателно, всичко, което е възникнало като някакви спорове и противоречия, не е било на база политики и кадрови решения, а на други, междуличностни отношения", обясни Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ  заяви убеденост, че българските граждани добре разбират какви са политиките, които управляващите са поели като ангажимент и какви са резултатите от тях. Според него няма как БСП да бъде алтернатива.

"Те с "Визия за България" допълнително допринасят за това, че не могат да бъдат алтернатива. Не може една визия за България да няма строителство. Не може в една визия за България здравеопазването да ти бъде на някакъв връщащ се модел от преди десетилетия, а ние говорим за здравноосигурителни модели в развитите демокрации", поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Повече от всякога ние се нуждаем от една силна управленска воля, защото няма да можем да си изпълним ангажиментите пред  избирателите за управленската програма. Вчерашното заседание на МС отвори възможност НС през сряда и четвъртък да можем да предвидим в съответните ресорни комисии гледането на бюджета по дадени ведомства и другата седмица съм убеден, че ще можем да  направим първо гласуване на бюджета за 2019 година", допълни още той.