За вземани подкупи, фалшиви документи и длъжности престъпления, двайсетина човека от Държавната агенция за българите в чужбина, в т.ч. и посредници, са арестувани при акция тази сутрин в три града в страната, съобщи БТА. Сред тях, по неофициална информация, е председателят на агенцията Петър Харалампиев. Информацията за неговия арест е противоречива. Официално засега прокуратурата не е потвърдила.

Обиски, освен в София, има в Кюстендил и в Плевен.

Сигналът, по който започва разследването е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро. По него се работи от около 4 месеца.

В сградата на Държавната агенция за българите в чужбина в София, освен екипи на МВР и прокуратурата, има и служители от комисията за борба с корупцията.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че в офисите на Държавната агенция за българите в чужбина се извършват претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Подозренията са за корупция. Образувано е досъдебно производство за извършени престъпления по чл.301, 308, 321 от Наказателния кодекс. Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 - за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 - документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 - престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

Председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе".

В края на ноември миналата година председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Харалампиев, назначен по препоръка на вицепремиера Красимир Каракачанов, бе набеден в публикации за почитател на нацизма.

Доказателството бе негова стара снимка с фланелка, на която пише Wehrmacht (Вермахт), както се наричаха въоръжените сили на Германия при фюрера на Третия райх Адолф Хитлер.

Оказа се, че въпросната фланелка е на едноименна американска група, чийто почитател е "Бато Харо", както е озаглавил профила си във Фейсбук Петър Харалампиев. Тогава в отговор той поздрави загрижените си доброжелатели с парче на въпросната група: "Аман от неразбиране, глупости и небивалици!?! Та по този повод ето едно поздравче до всички ценители на тежката музика с това яко, здраво рок парче на североамериканската култова, ъндърграунд, тежка рок банда от Орегон- правеща готина кросоувър музика още от средата на '80те години на миналия век ! Да живее готината музика и свободата- правете любов, не война ! :)".

В компромата срещу Бато Харо бе изтъкнато още, че макар и кадър на ВМРО, бил организирал у нас концерти на сръбските звезди Лепа Брена и Цеца Величкович, наречени "чалга-звезди".

През февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени.

В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.