"Днешното решение на парламента е лобизъм за националната сигурност на страната и да имаме оперативната съвместимост с държавите членки на НАТО", това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ по повод дадения мандат за преговори със САЩ за закупуване на изтребител F-16.

Така той отвърна на думите на президента, който каза, че изборът на американския самолет е триумф на лобизма, защото не е бил прозрачен.

"Ако беше летецът Радев, аз съм убеден, че той щеше да дойде и да защити F-16. Когато е политикът Радев и когато е представен от БСП, вече има политически зависимости. За да има такава промяна в поведението на летеца Радев и политика Радев има две възможности - или политическа или някаква друга", каза още Цветанов.

Според него държавният глава е създал объркване дори в БСП.

"Мога да кажа, че БСП, когато гласувахме инвестиционния разход през юли 2018 г., го подкрепиха. На КСНС една година преди това, май месец, те също подкрепиха. Днес ние взимаме като решение информиран избор от всичките народни представители. Точно за това ние настоявахме в днешното заседание не да бъде закрито, а открито, за да може всеки, който проявява интерес, да чуе целия дебат", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

И посочи, че страната ни е поела ангажимента до 2024 г. да изпълни 2% от БВП за армията. По думите му е спекулация да съпоставяме социалната система на модернизацията на Българската армия.

"В момента една цена, която в разговорите е уточнена, от тези преговори, които ще се водят между САЩ и България, ще може да се намали и това вече е заявено. Предимството на F-16 е, че в предложението няма възможност за скрити разходи, които може да се направят впоследствие, за разлика от предложението на "Сааб" за "Грипен", каза още Цветанов.

По думите му, решението, взето от служебния кабинет "Герджиков", да се водят преговори със "Сааб" за е непрозрачно и "взето на тъмно". От друга страна, парламентарното мнозинство направи анкетна комисия, изтъкна той.