Със 130 "за" и 84 "против" парламентът даде разрешение на правителството да води преговори със САЩ за закупуването на самолети F-16. Това стана след четиричасови дебати в пленарна зала на Народното събрание.

"За" гласуваха от ГЕРБ -94, ДПС - 23 депутати, "Обединени патриоти"-11 и двама независими. Против бяха 84 депутати - 66 от БСП , четирима от "Воля" и 14 от ОП. Нямаше въздържали се.

Освен преговори, парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ. Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за

подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на

Народното събрание. В мотивите се посочва, че членството на България в НАТО е стратегически избор на принадлежност към евроатлантическата архитектура за сигурност и е ключов приоритет на правителството.

Страната ни вече 15 години се ползва от преимуществата на членството в Алианса. Вносителите посочват, че предвид рисковете и заплахите за сигурността на страната, не може да се позволи по-нататъшно забавяне на модернизацията на ВВС, а придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация.

Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител. Парламентът отхвърли и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F-16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.

Военният министър парира критиките на БСП за решението на кабинета да преговаряме със САЩ за покупката на F-16. Той го обяви за най-мощния и качествен изтребител, който е нужен на страната ни.

"За пореден път ставаме свидетели на един дебат, в който политическите страсти, а и политическите сметки надделяха над националните интереси и сигурността на България. Ние не гласуваме НС да вземе решение да сключи сделка утре, а да започнем преговори. Изказваха се откровени лъжи, меко казано неистини, посочи той.

И припомни, че от 2004 г. вървят опитите за модернизация на българските въоръжени сили все нещо не се случва. Докога?", попита военният министър. няма никакво значение дали е шведски, или съветски, важното е българската армия да бъде въоръжена с най-мощното, най-качествено въоръжение. Ако ние закупим самолета F-16, блок 70, ние ще имаме предимството, че ще имаме най-модерния самолет. Да твърдим, че такъв самолет няма, това, че го няма на масовия пазар, в магазина, не означава, че го няма. Пето поколение е този самолет, обясни за модификацията Каракачанов.

Каракачанов изтъкна, че този изтребител ни се предоставя в пълен пакет оборудване, спрямо останалите две оферти.

Репликата му бе по повод атаките на БСП и критиката на Румен Гечев, че такъв самолет още нямало и не било сигурно дали ще литне, или няма да литне. Каракачанов парира и обвинението на социалистите, че президентът Румен Радев е бил изолиран от целия процес. По-рано такива обвинения отправи Валери Жаблянов, който обвини мнозинството, че не поканило върховния главнокомандващ да присъства на дебатите.

"Още една спекулация днес", нарече Каракачанов твърденията на социалистите, че сумата за покупката ще бъде милиарди. Отклонението е до получените до момента предложения. Каракачанов посочи, че ако започнем отначало, пак ще стигнем доникъде и припомни, че след 14 години приказки имаме като резултат един "геврек".

По време на дебата Корнелия Нинова се обърна към управляващите и заяви: "С решението си за самолетите злепоставихте България"

"Резултатът е следният: начинът, по който българското правителство проведе тази процедура злепостави американските ни партньори във вашите очи. Второ - злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави членки на ЕС, европейски фирми- за продължаване на тази процедура. Трето и може би най-важно - без да знаем с колко пари се надхвърля решението на НС, взети от парите на всички български данъкоплатци. Четвърто - тази процедура и това решение добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война, както чухме и днес - управляващи- президентска институция. Пето - тежък удар за държавността - изпълнителната власт кара законодателната да й даде правомощия да не изпълнява законите на Република България. Решението на парламента, взето през 2018 г., има силата на закон. Днес, ако бяхте по-умни, може би трябваше да предложите да отменим онова решение и да приемем друго, а не да дадем правомощия да се нарушава закона на държавата.

Последният ефект за политическото пространство в България е - това стратегическо за страната ни решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Прилича ли това на нова управленска коалиция?, попита Нинова.

"Всеки един от нас трябва да направи информиран избор, а откритото заседание опровергаха всички съмнения за непрозрачност", заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отново "нападна" президента Румен Радев и припомни, че през 2012 г. е лобирал именно за същия този самолет F-16. Той е подписал изводите за употребяван боен самолет в пакета предложен от Португалия-САЩ и е заявил, че този изтребител отговаря на всички изисквания.

"Каква е промяната, когато той вече е политик и има съответните обвързаности и зависимости от тази политическа сила, която го издигна за президент?", свърза го с БСП Цветанов. Той припомни, че 10 държави-членки използват точно този изтребител на въоръжение.

Волен Сидеров предложи да се преговаря за самолети с всяка държава, която има оферти към България, и с Руската федерация.