Това коментира на брифинг в НС проекта на БСП за твърдо фиксирани депутатски заплати председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Идентична е позицията му и за партийните субсидии, защото ако държавата не подпомага дейността на политическите партии, някои икономически кръгове ще могат "да си определят законодателство, което ще бъде с милиарди левове щета за българския данъкоплатец". 

Цветанов предложи на журналистите да проверят как е била финансирана и проведена кампанията на Румен Радев през 2016 г., как са се набирали средства за нея. 

Всичко беше на тъмно, някой излезе ли и да каже "дайте прожектора да го насочим към кампанията за финансирането на президента Радев...Всички знаем, че на тъмно беше взето решението от страна на БСП за издигането му за президент...", продължи председателят на ПГ на ГЕРБ. И още - "имало ли е изследване, възложено от института на Решетников /ген. Леонид Решетников/ за правилния профил и човек, който да бъде номиниран". 

Което в момента се прави, е отдалечаване на страната ни от евроатлантическите ценности и в това отношение позициите на президента и на БСП са скачени съдове, те обслужват интересите на Русия, посочи Цветан Цветанов. 

Той припомни също, че на база депутатските заплати и средна работна заплата се формират и други заплати в държавата - на президента, министрите и техните заместници. Председателят на ПГ на ГЕРБ е убеден, че когато икономиката върви, развива се, няма нищо лошо формулата за изчисляване парите на народните избраници да се запази. 

Въпреки всичко, управляващите били отворени за диалог, за да се вземе най-прецизното решение. 

В същото време не било популистко и спекулативно решението на ГЕРБ да замрази депутатските заплати в 41-то НС, защото тогава икономическата обстановка била свързана с всеобщи рестрикции, намаляване на бюджетите на министерствата. 

Що се отнася да съкращаване на ваканцията на народните представители всяко едно предложение ще се обсъжда на Председателски съвет. 

Като несъстоятелни намира Цветан Цветанов тезите на БСП за отношението на ГЕРБ и правителството към проблемите на хората с увреждания. В общи линии това, което казват от парламентарната трибуна, можем да го оприличим с верността на това, което беше казано от лидера на БСП, че АБВ минава в БСП, направи сравнение той. И допълни, че за пореден път от левицата се заиграват със страховете и проблемите на хората.

Те не могат да се решават на база конфронтация, популизъм, убеден е Цветанов.

Винаги сме готови на диалог, но той трябва да бъде по законоустановения ред, декларира и Даниела Дариткова. 

ГЕРБ опровергаха и с цифри обвиненията, че са "загърбили" хората с увреждания. До 31 декември 2016 г размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане е била 240 лв., от 2017 г. чрез въвеждане на диференцирано заплащане за 90 и над 90 на сто степен на увреждане тя е 930 лв., между 50 и 70 сто - 350 лв. 

За миналата година средномесечно са изплатени помощи на 26 266 деца с увреждания за близо 162 млн. лв., цитира данни Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия. В бюджет`2018 по политиката за хората с увреждания размерът на разходите спрямо 2017 г се е увеличил с близо 82 млн. лв. Политиките за хората с увреждания се обезпечават с 269 млн. лв. т.е има увеличение с 43 процента, подчерта тя. И припомни, че в момента две работни групи към МТСП се занимават с проблемите - едната работи по промени в закона за интеграция на хората с увреждания, другата - по нов закон за социалните услуги.