Предложението за оставките на тримата министри ще бъде внесено в Народното събрание в четвъртък (13 септември), съобщи пред журналисти в МС премиерът Бойко Борисов. Имаме мнозинство оставките на тримата да бъдат приети, увери той.

На тяхно място ще бъдат предложени Александър Манолев, зам.-министър на икономиката - за министър на транспорта; сегашният главен секретар на МВР Младен Маринов за министър във ведомството, и Петя Аврамова, депутат в НС - за министър на регионалното развитие и благоустройството. Tя е и бивш зам.-кмет на Враца.

Не казваме, че тримата министри имат вина за катастрофата, но и не можем да се направим, че нищо не се е случило, както при предишни правителства и с други мандатоносители това се случваше, отбеляза премиерът. Колкото и широка да е фразата за политическата отговорност, тя трябва да се понесе, категоричен е той.

Чух аргументите на НФСБ и на Валери Симеонов, както и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Има много истина в оценката на министрите, всяка партия иска да си защитава кадрите, това е ясно, но и затова ние пък с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяхме на другото мнение. И това ни прави различни от останалите, коментира Борисов.

Заедно с това министър-председателят изрази задоволството си, че колегите в Коалиционния съвет са дали добра оценка за министрите и за свършената от тях работа.

Следващото заседание на Коалиционния съвет ще е след една седмица - в понеделник в 10 часа. Така отговаряме на упреците, че Съветът не се събира редовно, изтъкна Борисов и напомни, че в коалиционното споразумение пише, че назначаването на нови министри се съгласува.

Премиерът е поел ангажимент занапред всички важни теми да бъдат обсъждани в Коалиционния съвет. Миналата седмица Борисов беше критикуван от партньорите си от Обединени патриоти, че решава еднолично.