Отстраняването на тримата министри ще доведе до забавяне на решението на проблемите в секторите им, което не е в полза на изпълняването на програмата на правителството - това заяви в студиото на "Още от деня" вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той допълни, че макар партията му да е против оставките на тримата министри Радев, Нанков и Московски, подадени заради тежката автобусна катастрофа край Своге, ще подкрепи предложенията за нови министри на техните постове.

След тридневно заседание НФСБ взе решение депутатите да гласуват против оставката на тези министрите Радев, Нанков и Московски, които по оценка на партията са добри, заяви в студиото на "Още от деня" вицепремиерът Валери Симеонов. Той допълни, че не бламира премиера Борисов, а НФСБ има различно виждане за кадровата политика.

Смятаме, че за хора, към които не може да се отправи упрек професионално и морално отношение, не би трябвало да бъдат освобождавани с лека ръка. Тук имаме леко разминаване с министър-председателя, че в такъв случай трябва да се поема политическа отговорност, каза Валери Симеонов.

Отстраняването на тримата министри ще доведе до забавяне на решението на проблемите в секторите им, което не е в полза на изпълняването на програмата на правителството, допълни Симеонов. Той отбеляза, че не възразява на правото на премиера Борисов да взима решения да променя състава на министрите в МС, които са излъчени от квотата на ГЕРБ.

Валери Симеонов изрази съмнението си, че тежката автобусна катастрофа край Свое, при която загинаха 17 души, се дължи на лошото състояние на пътя, което не означава, че министрите могат да носят вина. Според вицепремиера, вината за катастрофата най-вероятно е на шофьора на автобуса.

Не смятам, че трябва да се поема политическа отговорност при всеки митинг на 50 човека, събрани на Жълтите павета, или при всяка катастрофа. Не е нормално, не е логично. Винаги ли трябва да се реагира първосигнално и с оставки, запита Валери Симеонов. Съпротивата на НФСБ срещу оставките на тримата министри се дължи на желанието на партията за по-добро управление и диалог в коалицията, допълни той. По думите му, в коалицията с ГЕРБ диалог вече съществува, като "проблемите се назовават".

Валери Симеонов заяви, че ще подкрепи трите нови предложения за министерски места.

Вицепремиерът заяви, че НФСБ не е имал предложения за тези постове, защото са от квотата на ГЕРБ. На следващия политически съвет ще се оставят въпросите с евентуални други оставки в кабинета, допълни Симеонов. Той допълни, че постът на министъра на туризма Ангелкова не е бил обсъждан, а самият той няма желание за министерски пост.

Обвиненията на лидера на "Атака" Волен Сидеров вицепремиерът обяви като "неверни", но отказа да води диалог с коалиционните си партньори чрез медиите.

Валери Симеонов отбеляза, че репликата му за "еднолично управление" на премиера Борисов е било само по отношение на кадрите, а не на управлението. Всички оставки от тук нататък ще се обсъждат в коалицията, увери той.

Вицепремиерът изрази увереността си, че проблемите в "малката коалиция" ще се решат.