Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Бойко Борисов го е изолирал от вътрешната политика на страната след освобождаването на Веселин Вучков като силов министър през 2015 г.

Това каза председателят на "Републиканци за България" в предаването "Лице в лице" по bTV. По това време Цветанов оглавяваше вътрешната комисия в парламента.

"След освобождаването му и назначаването на Румяна Бъчварова бях умишлено изолиран от вземането на всякакви политически решения и кадрови промени от премиера Бойко Борисов. От него бяха предлагани еднолични решения на Парламентарната група на ГЕРБ с последващите назначения на министри на МВР", каза Цветанов след въпрос може ли да обясни имало ли е връзка между Борисов, Пеевски и Божков.

"По времето, когато бях вицепремиер и вътрешен министър, нямаше такива отношения, които да влияят пряко върху управленски решения с подобен корупционен елемент", каза още той.

Цветанов повтори, че е бил извън управлението след 2014 г.

По думите му не бива да се пренебрегва информацията от САЩ, защото тя "стъпва на анализ на факти и доказателства".

"Трябва правораздавателната и правоохранителната система да заработи веднага. Смятам, че може да се случи оперативната работа, иначе ще се увеличава дефицита на доверие в институциите", каза Цветанов.

Относно Илко Желязков, който е уличен от САЩ като част от мрежата на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, Цветан Цветанов посочи, че го познава само от парламента, когато е изслушван като номинация на ДПС на времето.

"Г-н Желязков беше предложение на ДПС. Всички политически партии гласуваха. Имаше изслушване, което бе обществено и прозрачно. За първи път го видях, когато положи клетва в парламента", обясни той.

Цветанов коментира и скандала с подслушването на политици, като заяви, че според него не е имало такова, защото никой не би рискувал, а и е щяло да остане следа.

Той не изключи да е имало частни фирми, които да са се занимавали с това.

"Това, което се случи в последните седмици, беше наложително. Трябваше да има промяна в структурите за сигурност, защото всички политически сили останахме с усещането, че последната предизборна кампания не беше честна. В момента отговорността и прозрачността за изборите е изцяло на служебния кабинет", каза още Цветан Цветанов за рокадите в службите за сигурност.