Никой не е предполагал, че ще има такава динамика в страната след взрива и опита за атентат срещу главния прокурор, но след пресконференцията самият той отвори прозореца и се видя истината за опита за оставката му и всичко като действия от страна на Сарафов. Това каза лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването "Алтернативата".

"Вярвам повече на Гешев отколкото на Борисов - можем да предположим, че всичко описано се е повтаряло във времето с други подобни случаи, например Апартаментгейт", заяви Цветанов.

"Не съм човек, който ще позволи някой да се забавлява с мен, и затова предпочетох да напусна. Не знам как се чувстват колегите, останали в парламентарната група. Тези, които в момента представляват публично ГЕРБ, не са били никога в ГЕРБ, а винаги в опозиция. Сега са най-верните стожери на Борисовия модел", добави политикът.

Той попита къде са стойностните и качествени кандидати за кметове и народни представители, които са били в ГЕРБ от самото ѝ създаване.

"Всичко беше опорочено и стана конформистко. В последните 4-5 години ГЕРБ от най-желаната партия стана най-мразеният и нежелан партньор", каза Цветанов.

"Забележете, шефката на ПГ на ГЕРБ не е знаела за изявлението на Габриел за искането за оставка на главния прокурор. Тя има добри качества, но притеснението ми е, че Борисов просто ще я похарчи", изрази мнение Цветан Цветанов.

По думите му ако сметнем математическия сбор, на Габриел ѝ остава да получи подкрепа само от ГЕРБ, ДПС и ИТН, но гласовете не стигат.

"Ако ПП-ДБ променят позицията си, това няма да е здравословно за България. Смятам, че ще се направи опит в третия мандат, но след събитията от последните 48 часа е по-вероятно да се върви към нови предсрочни избори. Дано те да бъдат проведени след местния вот. Допреди две седмици основните акценти бяха бюджетът и законодателния пакет и затова Радев даде толеранс, но все още нямаме избрани председатели на постоянните комисии и влязохме в хипотезата - парадокс за българския парламент - председателите от 48 НС да оглавят съответните комисии", подчерта Цветанов.

"След изборите Борисов имаше една цел - да бъде легитимиран от ПП-ДБ. Затова най-голямата грешка е отиването на лидерска среща с него, за да започне той да лидира процеса. Борисов може да обещава всичко, но накрая, когато бъде избрано правителство, той ще си направи това, което знае. В първия си мандат той не се месеше в работата на нито един от министрите и нито един от ресорите. Вторият мандат беше по-различен, защото беше в конфигурация с Реформаторския блок. В третия вече всичко беше опорочено", изрази мнение Цветанов.

"Защо никой от политическите играчи, които участват в разговорите, не попита Габриел за примери за уронване престижа на съдебната система. Гешев трупаше негатив и обществено неодобрение, защото се смяташе, че има нещо, отлагащо решаването на някои дела, свързани с всички лица, които в момента представляват интерес".

"Интересна е позицията на прокурорите, защото само преди няколко дни те протестираха в защита на гл. прокурор. Ще имаме доста сериозна динамика. Самият факт, че след пресконференциите БСП рязко промени позицията си е достатъчен. Когато бяха образувани моите политически дела, Сарафов беше важната действаща фигура за натиска, който беше оказван да се търси на всяка цена обвинение и осъждане. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, имаше достатъчно оперативни данни да се пристъпи към реализация, която не я прави министърът, а оперативните служби, съвместно с прокуратурата", припомни Цветан Цветанов.

"Искам да попитам Алексей Петров - какъв беше статутът му в ДАНС. Във времето, когато той беше част от националната сигурност на страната, защо имаше 18 отвличания, 2008-9 г., и защо имаше поръчкови убийства, които не бяха разкривани. Когато станах министър на вътрешните работи, тези групи бяха реализирани, задържани. Защитавал съм националните интереси, имал съм разговори с много партньори, искащи ефективност в БОП и ние го постигнахме в периода 2009-13 г.", посочи в заключение Цветанов.