Цветан Цветанов напуска парламента, но запазва поста си на зам.-председател на ГЕРБ. Това обяви самият той на извънреден брифинг в Народното събрание. Причина за него стана скандалът с евтините апартаменти, в който главен герой е именно Цветанов. Той добави, че ще ръководи предизборния щаб на управляващата партия.

"Решението, което съм взел преди дни, е да напусна парламента. Ще участвам и ще водя предизборната кампания на ГЕРБ. Няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент. Аз ще бъда заместник-председател на партията и ще оглавя предизборния щаб. Благодаря на тези, които бяха обективни. Чух много неща. Всичко, което съм правил през живота си, съм го правил според закона", обяви Цветан Цветанов .

"Понеже бях обвинен, че през 2018-а съм направил всичко възможно да прикрия проверка с адресат вътрешната комисия. Беше коректно тези, които го твърдят - от инициативен комитет "Лозенец", да обявят всички адресати, до които съм го пуснал. Препратил съм по компетентност до президент, премиер, шеф на парламента, до кмета на София, до Корнелия Нинова и т.н. Тези обвинения в лобизъм не стъпват на никаква основа. Промените в Закона нямат никакво отношение с "Артекс", каза Цветанов.

Стопкадър от bTV

"Винаги съм споделял решенията си с Борисов. През 2005 година бях помолен от Бойко Борисов да изляза от системата на МВР. Обсъдих го със съпругата ми и тръгнах в друг път. После поех лидерството на ГЕРБ, защото Борисов беше кмет и нямаше как да съчетава двете длъжности. През 2009-а влязохме в изпълнителната власт, защото хората повярваха в нас. На изборите сме получавали над 1,1 милиона гласа, защото хората ни вярват. Мислите ли, че когато си във властта, това е най-важното? Искам да благодаря на хората, които са зад мен", добави Цветанов. 

"Не трябва да се говори, че има макар и минимално разделение в ГЕРБ", обясни още той. 

"Аз съм удареното лице точно два месеца преди европейските избори. Зад фирма "Артекс" стоят хиляди жилища, но фокусът падна върху мен", добави Цветанов.

Той обясни, че с премиера Бойко Борисов вече са намерили "съответното решение" кой да оглави парламентарната група, но то няма да бъде обявено тази вечер.

"Убеден съм, че колегите от парламентарната група са достатъчно отговорни. Те имат своята представителност на своите избиратели. Не смятам, че колегите няма да се съобразят с волята и това, което ние сме декларирали с нашите избиратели", посочи още Цветанов и уточни, че в парламента и при взимането на едно решение става въпрос на консенсус.

Той завърши изказването си с думите: "Болно ми е, но това го има в голямата политика. Много хора са ми казвали: "Да знаете - ветровете брулят високите върхове".