Ние сме легитимна власт, каза председателят на НС Цвета Караянчева, като подчерта, че всеки има право да протестира, но е по-разумно да няма предсрочни парламентарни избори, защото се задава и икономическа и социална криза заради пандемията от коронавирус. В предаването на bTV "Лице в лице" тя обясни, че управлението винаги е доказвало, че се вслушва в исканията на протестиращите.

Ето, предложението за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание е едно от доказателствата - "Отровното трио" и Христо Иванов искаха нова Конституция и нов ред в началото на протестите, каза още председателят на НС.

"Тази Конституция е единствено и само покана за разговор, няма да се гледа във Велико народно събрание. Ние не даваме отделни точки, по които да се събира ВНС, а казваме - отваряме Конституцията, цялата - следващите народни представители, които влязат във Великото Народно събрание, ако успеем да съберем 160 гласа, те ще са хора, подбрани от академичната общност, юристи, хора, които разбират от тази материя, историци и те ще направят новата Конституция. Ние в продължение на 2 месеца ще направим възможните разговори да окомплектоваме тази Конституция с мнения и предложение, което е необходимо, ще се опитаме да убедим народните представители, които не ни подкрепят", обясни още Караянчева.

Тя намери в протестите и провокатори, като ги разграничи от мирно протестиращите и искащи промени.

"Има двама олигарси извън България, които заявяват участие в дирижиране на протеста, има и хора които отиват по убеждения, но има и провокатори. Тези олигарси, които финансират онази част от протеста като "Отровното трио" и всичко останало - тази легитимация, която Божков прави по "Фейсбук", нали не оставате с това впечатление, това е мафията, която финансира протестите", каза още Караянчева и видя връзка между президента и част от недоволните.