48 часа след като временният председател на БСП Атанас Зафиров спечели съдебната битка срещу подалата оставка Корнелия Нинова за това кой да представлява социалистите на вота през октомври, ЦИК регистрира "БСП - Обединена Левица" за участие в изборите. 

По време на излъчваното онлайн заседание на Централната избирателна комисия "за" гласуваха 14 от членовете ѝ. Само ден по-рано заявленията на БСП за регистрация за предстоящия вот предизвикаха спор сред членовете на ЦИК.

Вчера Зафиров изтегли внесените от пълномощниците на Нинова Иван Ченчев и Георги Свиленски документи за самостоятелна регистрация на БСП и по-късно внесе нови - за коалиция. С 14 гласа "за" и нито един против ЦИК днес даде разрешение на лявата коалиция да продължи към следващата фаза. 

В представените документи е включена подписка от 9999 души, а от ГРАО са потвърдили, че тя изпълнява законовите изисквания. Представляващ коалицията е Атанас Зафиров.

13 партии са представили финансови отчети за 2021 г, 2022 г, и 2023 г., само "Изправи се, България" не е представила такъв за 2021 г., но само защото е регистрирана през следващата година, отчете докладчикът в ЦИК.