Необходимият брой машини за провеждане на изборите са налични още от миналата година. Държавата разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя добави, че към настоящия момент няма необходимост да бъдат доставяни нови машини.

"На предходните избори имаше секции, където в зависимост от броя на гласувалите избиратели, имаше по две устройства за машинно гласуване. Такава преценка ще бъде направена и сега, именно с цел да не се допусне струпване на избиратели", заяви Нейкова.

Тя добави, че в момента машините се съхраняват там, където са от самото начало на доставката - в частен склад. Охраната е от органите на МВР. Нейкова обаче посочи, че очаква държавата да предложи държавен склад за съхранението на машините, тъй като към момента то излиза доста скъпо.

"План-сметката, която беше приета от Министерски съвет миналата седмица, е, че изборите ще струват около 70,5 млн. Като 10 млн. от тях са за бюджета на ЦИК. Тези разходи най-вероятно ще бъдат увеличени, тъй като в тях не са включени разходите за логистични и технически дейности, свързани с машинното гласуване", поясни председателят на ЦИК.

Според нея едва ли технологията на гласуването определя изборните резултати, а по-скоро доверието в процеса и участниците в изборите.

Председателката на ЦИК изрази и притеснение от промяна на наредбата за ценните книжа, според която отпада физическият контрол на служителите на финансовото министерство върху техническия отпадък. Така се намалява физическият контрол върху печатането на бюлетините, обясни тя.

По думите на Камелия Нейкова постановлението на МС от миналата седмица е породило притеснения в ЦИК, която не е била консултирана предварително за промените. Те ще влязат в сила от 1 септември.