Централната избирателна комисия информира, че незабавно след получаване на информация за доставени 228 специализирани устройства за електронно машинно гласуване до склада за съхранение на машините за гласуване в изборите на 14 ноември, които не са предмет на договора между ЦИК и "Сиела Норма" АД , уведоми Държавна агенция "Национална сигурност". Това се посочва в съобщение на ЦИК, публикувано на сайта на комисията.

ЦИК не е възлагала закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от "Сиела Норма" АД, заедно с машините, предмет на договора, и след узнаването за тяхната доставка изиска от "Сиела Норма" АД информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от ЦИК, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини, се казва в съобщението.

Очакваме "Сиела Норма" АД да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи - информация за предприетите действия и извършените проверки, посочват от ЦИК.

Малко по-рано стана ясно, че "Сиела Норма" е подала сигнал в прокуратурата за неправомерни действия на МВР, а от държавното обвинение заявиха, че започват проверка по случая. 

В отговор от МВР посочиха, че съобщението на прокуратурата е "тенденциозно" и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма".