Още 1500 машини за гласуване ще купи Централната избирателна комисия за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, соибщи "24 часа". Комисията взе това решение на своето заседание днес.

За доставката им ще бъде обявена процедура по договаряне без предварително обявление. Освен това в нея ще бъде заложена опция за сключване на анекс към договора с изпълнителя за доставка на още 500 устройства в случай, че за следващи избори има такава необходимост.

Относно транспортирането на машините, които ще са нужни за гласуването в чужбина, ЦИК реши то да се извърши чрез дипломатическо карго от външно министерство.

"Да се ориентираме към максимално възможният брой, тъй като данните, които имам към момента от проведените експерименти, показват, че наличните 9600 машини за гласуване според мен са критично количество", каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, който предложи доставката да е за 2000 машини. Неговото предложение обаче не събра нужните 2/3 от гласовете на членовете на ЦИК.

Красимир Ципов пък предложи опцията 1500 плюс 500, което в крайна сметка получи нужната подкрепа от комисията.

Имаше и предложение да се купят само 300 машини. То дойде от зам.-председателя на ЦИК Димитър Димитров.

"Само в чужбина засега е ясно, че в поне 242 секции ще има машинно гласуване. Освен това за частичните местни избори в края на юни ни трябват още 200 машини. Отделно трябва да установим и в колко от големите секции в страната ще е нужна повече от една машина", отговори зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Предстои администрацията на ЦИК да изготви документацията, за да стартира процедурата за доставка на новите машини.